jövőkép

2019.01.11. 11:30

A jövő agrárszakemberei Kaposvárra jelentkeznek

Használható tudással vértezik fel azokat a fiatalokat a Kaposvári Egyetemen, akik a kampuszra jelentkeznek. A gyakorlati ismeretek megszerzésének lehetősége csábítja például az Agrár- és Környezetgazdasági Karra a fiatalokat az ország minden tájáról. Cikksorozatunk első részében az Agrár illetve a Pedagógiai Kar mutatkozik be, majd következik a Gazdaságtudományi és Művészeti Kar.

Koszorus Rita

Az agrármérnöki képzéssel találta meg számításait, a Kaposvári Egyetem harmadéves hallgatója Soós Franciska. – Állatorvos szerettem volna lenni, de nem lett jó a kémia érettségi és hallottam a Kaposvári Egyetemről – mondta érdeklődésünkre a fiatal lány. – Azt hallottam, hogy itt különböző állattartó telepeken közvetlenül foglalkozhatunk az állatokkal és emiatt ide jelentkeztem.

Franciska mindenképpen olyan hivatást szeretett volna, amely lehetőséget ad arrahogy állatokkal foglalkozhasson. Ezt Kaposváron meg is találta, hiszen mint mondta: nagyon elégedett a választásával. Soós Franciska azt mondta: a gyakorlatias a képzés és sok hasznos információ miatt megérte Alcsútdobozról leutaznia Somogyba. – Mivel én nem rendelkezem annyi tapasztalattal az állatokkal való bánásról, mint azok, akik családi gazdaságban dolgoznak, nagyon jó, hogy az állattartó telepeken tapasztalatot lehet gyűjteni – mondta a fiatal lány. – Az állatorvosi pálya mára nem annyira cél, mert inkább egy saját vállalkozást indítanék, ha megfelelő tapasztalatot gyűjtöttem, ez egy régi vágyam.

Ma már nem csak a gumicsizmában menetelésről szól az agrárszakemberek élete, hiszen az elmúlt években rohamléptékben fejlődött a technológia. – A jövő agrármérnöke nem fog hasonlítani a klasszikusan rögzült agrármérnök képéhez – húzta alá Tossenberger János, az Agrár- és Környezettudományi Kar dékánja. – A technológiai fejlődés egészen más képességekkel rendelkező szakembereket kíván. A klasszikus agárismeretek természetesen szükségesek, azonban hogy működtetni lehessen ezt az ágazatot friss robottechnológiai és informatikai ismeretekre van szükség. Ezeket nálunk megkaphatják a hallgatók és azt látjuk, hogy a digitális eszközök használata sokkal elfogadottabb a fiatalok számára napjainkban, mint néhány éve, amikor még sokan ódzkodtak például a robottechnológiától.

Tartani kell a lépést a világgal

Folyamatosan meg kell tudni újulni, vélekedett Tossenberger János. A siker záloga az is, hogy mire a leendő agrárszakemberek eljutnak a diplomáig nagy mennyiségű gyakorlati ismeret birtokosai lesznek. – A gazdaság elvárása ma már, hogy a frissen végzett mérnököket be lehessen dobni a mély vízbe – mondta Tossenberger János. – Ahhoz, hogy ebbe ne fulladjanak bele szükségük van az egyetemünkön elvégzett duális képzés ismeretanyagára. A képzés során dolgoznak és valós tapasztalatokat gyűjtenek, ami jó alap a későbbi karrier elindításához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában