3. Mathiász Bormustra

2019.01.21. 17:30

Borásztanoncok mutatták be vizsgaborukat

Kilenc szőlész-borász tartott hétfőn bormustrát a Siófoki Szakképzési Centrum Mathiász János Szakképző Iskolájában, a végzősöknek saját maguk által készített nedűket kellett bemutatniuk. Balatonbogláron negyedik éve indították el a hiánypótló képzést.

Góz Lilla

– Egy Cserszegi fűszeres bort készítettem, ami 12 százalékos alkoholtartalommal rendelkezik – mutatta be szépen csillogó borát Kalmár Máté. A szőlész–borász tanuló a Balaton–felvidéken termesztette fehér szőlőjét, 480 tő gyümölcsöt gondozott, a metszéstől egészen a borkészítésig minden fázist egyedül végzett. – Sajtokhoz, szárnyas húsokhoz, esetleg fogashoz és lazachoz javaslom az általam készített bort, aminek kortyai egy könnyedebb citrusos ízvilágot idéznek – ajánlotta lelkesen.

Kalmár Máté elmondta: erős a mezőny a végzősök között, mindenki jó borokkal készült. De ez nem szegi kedvét, a jövőben is szeretne a vendéglátás mellett borászattal foglalkozni. A négytagú szakmai zsűri elégedett volt a bemutatott nedűvel, mind az ízvilágot, mind az alkalmazott technológiát tekintve.

Bene Ferenc Ságvárról érkezett, gyakorlati helyén készítette el Chardonnay borát. – Őseim szőlőt termesztettek és szerettem volta többet meg tudni erről a szép szakmáról. A nulláról kezdem, és egy kisebb családi borászatot szeretnék létrehozni – mondta el Bene Ferenc.

A harmadik Mathiász Bormustrán kilenc szőlész-borász tanuló vett részt hétfőn. – Négy évvel ezelőtt indítottuk a szőlész-borász képzést felnőttoktatásban és nappali tagozaton. A bormustra célja, hogy a végzőseink a szakmai vizsga előtt mutassák be maguk készítette borukat, az itt tanultak alapján – mondta el Balogh Krisztián, a Mathiász János Szakképző Iskola igazgatója Megtudtuk, nagy az érdeklődés a képzés iránt, az ország minden tájáról érkeznek tanulók, akik miután végeztek a borvidékeken könnyen el tudnak helyezkedni.

– A nappali tagozatosok helyben az iskolában végzik a gyakorlatukat, minden technikai-tárgyi felvétel adott a szakma elsajátításához. A felnőttoktatásban résztvevőknek pedig külső helyszínen zajlik a gyakorlati oktatás – mondta el az intézményvezető. A képzést a szakma igénye hívta életre, a környéken lévő pincészetek és borászatok tárt karokkal várják a végzett tanulóikat. Sokan pedig a családi borászatot vinnék tovább, ehhez kell a végzettség.

Eladni a minőségit!

– Az értékelés során három fő szempontot figyelünk, az előadásmódot, a bor kvalitását és a címketervet – mondta el Országh Bernát. A szakoktató hozzátette: fontos, hogy terméküket mennyire tudják eladni a tanulók, továbbá a minőség is döntő tényező. Emellett pedig elengedhetetlen marketing szempontból az egyedi, figyelemfelkeltő címke, amely a vásárlásnál is döntő szempont.

– Borászként tapasztaltam, hogy a képzésre nagy szükség van, az ország minden tájáról érkeznek hozzánk tanulók – jegyezte meg Országh Bernát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában