várakozás

2019.01.31. 16:57

Egyelőre nincs még itt a korcsolyaszezon

A hétvégén több helyütt a Balatonon is rámerészkedtek vakmerőbbek a tó jegére. De volt, aki a Desedán is korcsolyát húzva élvezte a fagy jótékony hatását. Ám még messze vagyunk attól, hogy valóban alkalmas legyen állóvizeink jege téli sportokra.

Koszorus R.

– Jelenleg sem a Balaton, sem a Deseda jegén tartózkodni nem ajánlott – közölte érdeklődésünkre a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. – A jég vastagsága nem megfelelő erre. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság a települési önkormányzatok, oktatási intézmények vezetőivel minden évben, a jegesedés időszaka előtt felveszi a kapcsolatot. Az intézményeket a jégen tartózkodás szabályairól tájékoztatják, javasolják a jégpályák kijelölését. Habár ez utóbbi nem kötelező az önkormányzatok számára azonban a vízirendészet részéről komoly szakmai indokai vannak ezek kezdeményezésének. Az ok elsősorban a biztonság lehetőségek szerinti szavatolása.

Ugyanis egy jól kijelölt jégpálya, a partközelben, ahol akár a mederig meg tud fagyni a víz sokkal biztonságosabb, mint a jégen tartózkodás más formái.

Ráadásul itt rend szerint fizikailag is megjelölik meddig csúszhatnak a korcsolyázók és karbantartása folyamatos, valamint a mentőeszközök és mentésre alkalmas személyek állnak rendelkezésre a pálya közelében mindenképpen sokkal biztonságosabb, mint a jégen tartózkodás egyéb szabad formái.

Habár szerdára már összefüggő 3-4 centiméteres jégtakaró alakult ki, ez még nem alkalmas a korcsolyázásra. – Kedden még voltak nyílt, vizes területek – mondta Zsikla Ágota, a Siófoki Obszervatórium meteorológusa. – A parton inkább kisodródott összefagyott táblák voltak, de keddről szerdára virradóra már a mínusz négy fokos fagynak köszönhetően meghízott a jég. Ez a két nap azonban nem volt elég arra, hogy biztonságos vastagságú váljon a jég.

Zsikla Ágota hozzátette: péntek hajnalra mínusz 1-2 fok körülire hűlhet a hőmérséklet a Balatonnál, tehát még kicsit vastagodhat a jég. Ám sokáig nem örülhetünk a hízó jégnek, mert délutántól jön a felmelegedés és a délies szél feldarabolhatja a jégtáblákat.

– Komoly jegesedés még a jövő hét első felében sem várható – mondta a meteorológus. – De a jövő hét eleje optimizmusra ad okot, viszont a jövő hét másik fele még bizonytalan.

 

Zavartalan a kompforgalom

A part közelben a jég hó borította, ott a felülete rücskös, így veszélyes rámenni. A belső vizeken ahol olvadt volt a jég, ott még vékony a jég.

A jegesedés egyelőre nem okoz gondot a Balatonon, de már törik a jeget a kompok, hogy zavartalanul tudjanak közlekedni a tavon. Azonban tíz centiméteres vastagságig folyamatosan járnak a Bahart járatai a tavon.

A tíz centiméteres jégvastagság még várat magára, a napokban egyelőre csak 3-4 cenitméteresre vastagodott a jég. A tó tükrén azonban még ettől nem alakult ki egybefüggő jégpáncél.

A rendőrség arról tájékoztatott: a jégen tartózkodás szabályainak megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5.000-50. 000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150. 000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában