ingyen jogsi

2019.01.17. 11:30

Félmilliós fizetésre hajtanak a somogyi kamionosok

Négyezren szerezhetnek térítésmentesen nehézgépjárműre jogosítványt – jelentette be a napokban Varga Mihály pénzügyminiszter. A somogyi autósiskoláknál úgy vélik, óriási lehetőség és segítség az ingyenes képzés. Annál is inkább, mert súlyos a munkaerőhiány az ágazatban. Pedig egy egy kamionos jó esetben havonta akár 600 ezer forintot is kereshet.

Harsányi Miklós

Varga Mihály pénzügyminisztera napokban jelentette be, hogy négyezren szerezhetnek térítésmentesen nehézgépjárműre szóló jogosítványt, a mintegy négymilliárd forintos belföldi forrásból 2400 tehergépjármű-vezető és 1600 autóbuszvezető képzése valósulhat a következő években. A programban résztvevők a képzést követően nagyobb hozzáadott értéket adó munkaköröket is betölthetnek, ami a közúti áruszállítás versenyképességét is nagymértékben növelheti.

– Kedvező döntésnek tartom, hogy négyezren szerezhetnek hivatásos jogosítványt – hangsúlyozta Nagyné Hegyi Emília, a Tim Van Vlaandern Transport Kft. kaposvári ügyvezetője. – Ez a program számos somogyi fiatalnak tanulási-, illetve elhelyezkedési lehetőséget teremt. Úgy vélem, hogy hosszú távon is szükség van az új, jól képzett teherjármű-vezetőkre, ugyanis évek óta nagy a sofőrhiány: nemcsak megyénkben és országosan, hanem szinte egész Európában.

A közúti áruszállításra specializálódott Tim Van Vlaandern Transport Kft, mely a Somogyi Hírlap TOP 100 Gazdasági Magazinunkban a 43. helyen szerepel, 73 kamiont üzemeltet. Nagyné Hegyi Emília kiemelte: az ágazati probléma több okra vezethető vissza. A teherjárművezetők egy része az utóbbi években nyugdíjba vonult, illetve a következő időszakban hagyja abba a vezetést, másrészt számos fiatal külföldön állt munkába – jellemzően Ausztriában, Németországban, Nagy-Britanniában és Írországban –, ugyanakkor a kamionos pálya sokak szemében már kevésbé vonzó, mint korábban. Ezen a szemléleten igyekeznek változtatni a cégek: a versenyképes fizetésen kívül visszatérő béremeléssel és egyéb vonzó juttatásokkal próbálják megtartani a dolgozókat, illetve pótolni a hiányzó munkaerőt. Az ügyvezetőtől tudjuk: náluk legutóbb kilenc százalékkal emelték a kereseteket.

– Egy kamionos kizárólag belföldi munkával nettó 250-300 ezer forintot kereshet, külföldi szállításnál már nagyjából 500 ezer forintnál kezdődnek a bérek, s persze ennél jóval többet is hazavihetnek a sofőrök, mely részben attól, függ, hogy melyik vállalatnál, mit visznek – közölte Nagy Ágnes, a Meiszterics Autósiskola kaposvári kirendeltségének munkatársa. – Kiemelten keresnek a veszélyes árut szállító járművezetők. Igaz, nekik külön szaktanfolyamot kell végezniük.

A somogyi autósiskolánál 2018-ban közel 200-an akartak kamionos jogosítványt szerezni, közülük nagyjából ötvenen pályázati forrásból támogatott képzésre jelentkeztek. Nagy Ágnes szerint 2019-ben is legalább ennyi érdeklődőre lehet számítani, de akár 10 százalékos növekedés is elképzelhető. A szakember kiemelte: az ingyenes képzés óriási segítséget jelent, mivel sokan nehezen gazdálkodnák ki a családi kasszából a végzettség megszerzéséhez szükséges nagyjából 650 ezer forintot.

Tempós munkahelyteremtés

A támogatás közvetlen célcsoportjába a magyarországi székhelyű logisztikai, közúti árufuvarozási és személyszállítási vállalkozások, fuvarozók tartoznak, ennek megfelelően a C, C+E, D és GKI kategóriás jogosítvány megszerzését támogatják a tanfolyamok. A jelentkezők képzése a munkáltatói szándéknyilatkozat vagy tanulmányi szerződések benyújtása és megkötése után indulhat, a program hozzájárul a foglalkoztatást bővítéséhez, hiszen konkrét igényekre alapozott képzésekkel biztosítják a vállalatok növekedéséhez szükséges munkaerőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában