tapasztalat

2019.01.09. 16:40

Gyakorlat nélkül nem megy

Közel négyszáz gyakorlati hely van Somogy megyében. A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara kedden a képzést és a szakképzési hozzájárulás elszámolását érintő aktuális kérdésekről tájékoztatta az érdeklődőket.

Góz Lilla

Vendéglátás, agrárium, szociális ágazat – számos területen külső helyszínen sajátítják el a tanulók a gyakorlatot szakmájukban. Somogyban csaknem négyszázra tehető ezek száma.

– Előre meghatározottan évente–kétévente ellenőrizzük a képzőhelyeket. Mielőtt nyilvántartásba vesszük ezeket, átesnek egy átfogó vizsgálaton – mondta el Mayer Judit. A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési vezetője hozzátette: ellenőrzik a tárgyi-személyi feltételeket, a képzési dokumentumok meglétét és az adminisztrációs kötelezettségeket.

– Kevés esetben kerül sor hiánypótlásra. Az a tapasztalatunk, hogy egyre szabálykövetőbbek a gyakorlati helyek. A diákoknál a választáskor döntő, hogy milyen feltételeket kínálnak számukra, valamint a jövőben el tudnak-e ott helyezkedni – jegyezte meg Mayer Judit. A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamaránál hat szakképzési tanácsadó támogatja, segíti a 300–400 somogyi vállalkozás munkáját. Még mindig a vendéglátás a legnépszerűbb terület. Makkor Péter évek óta vizsgáztat ebben az ágazatban tanulókat. Megjegyezte: balatoni vállalkozóként azt is látja, óriási szükség van az utánpótlásra, amely a munkaerőhiányt csillapíthatná a tónál.

– Nagyon nehéz megfelelő szakembert találni, volt olyan szezonális üzlet, amely tavaly nyáron ki sem tudott nyitni, vagy teljesen át kellett alakítani profilját – mondta el Makkos Péter. Hozzátette: sok fiatal külföldön keres munkát és megfelelő gyakorlat híján nem rendelkezik azokkal a képességekkel, készségekkel, ami akár Ausztriában vagy Angliában is elvárás.

– Azt szoktam javasolni a fiataloknak, fejlessze tudását, kellő gyakorlatot, rutint szerezzen, lesse el a fogásokat, ami az idősebb szakembereket profivá tette. Ezek meglétével meg tudja állni helyét a hazai és külföldi munkaerő-piacon egyaránt – tette hozzá Makkos Péter. Megjegyezte mindehhez a belső motiváció, a hivatástudat elengedhetetlen.

A Slendy Pékség 1993 óta vesz részt a szakképzésben. Üzemükben jelenleg harminc pék, cukrász és kereskedő diákoknak szolgálnak gyakorlati helyként.

– Az elmúlt öt–hat évben egyre gyengébb teljesítményt nyújtanak a tanulók, többet kell velük foglalkozni – mondta el Ojtó Lajos. A Slendy Pékség tulajdonosa hozzátette: üzemükben csak olyanok dolgoznak, akik egykor náluk voltak gyakorlaton. A szakképzési hozzájárulás elszámolásának szabályairól, valamint ezzel összefüggő ellenőrzések tapasztalatairól Szekeresné Dekkert Lívia, a Nemzeti Adó–és Vámhivatal Somogy Megyei Igazgatóságának osztályvezetője tájékoztatta a gyakorlati helyek vezetőit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában