Egészséges táplálkozás

2019.01.11. 13:00

Ízlett az egészséges étel a siófoki diákoknak

Az egészségtudatos táplálkozásra, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás jelentőségére és a hazai kistermelőktől vásárolható alapanyagok kiemelkedő minőségére is felhívták a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Itthonról Otthonra című programján a siófoki Perczel Mór Gimnáziumban.

Kolumbán Tünde

A NAK iskolai programján a gimnázium diákjai kör­nyékbeli termelőknek köszönhetően sajtot, mézet és a téli éléskamra befőttbe zárt finomságait is megkóstolhatták. A többségnek például az Erdélyből származó padlizsános paprikakrém, a zakuszka nem sokat mondott, az íze azonban meggyőző volt a fiatalok számára, csakúgy mint azoké a gyümölcs vagy zöldségalapú italoké, amik száz százalékban természetes összetevőkből készülnek.

A siófoki perczelesek Süle Katalin, a NAK elnökségi szóvivőjének jóvoltából betekintést kaptak abba, hogy mit is jelent az egészségtudatos táplálkozás, s melyek azok a növényi, illetve állati alapanyagok, amik a változatos étrend alapját képezik. Süle Katalin arra ösztönözte a fiatalokat, hogy fogyasszanak az ajánlásoknak megfelelően gyümölcsöt naponta ötször, és ha tehetik a palettán fellelhető mind az öt színből válogassanak. A szóvívő szerint sikeresek a kamara iskolai programjai, az egyik cél pedig az, hogy a gyerekeken keresztül alakítsák a szülők szokásait is.

Gombos Sándor, a NAK somogyi elnöke a diákoknak azt mondta, hogy a fiatalokat inkább a vágyaik vezérlik, nem pedig a szükségleteik.

Az egészséges táplálkozás márpedig a szükségletekre épül. A megyei elnök arról is beszélt, hogy az élelmiszerlobbi csábítása jelentős, a boltok polcai tele vannak csábító, egészségesnek ugyanakkor aligha mondható termékekkel, ezért a termelőktől beszerezhető alapanyagok kipróbálására és ezek fogyasztására biztatta a diákokat. Gombos Sándor az alapvető élelmiszerek között többek között a tojás mellett érvelt, amiből szerinte a lányoknak tíz éves koruktól hetente legalább négyet kellene enniük, hogy elkerüljék például a csontritkulást.

A fórumon ötletként az is felmerült, hogy az iskolák kapjanak listákat a környékükben elérhető helyi termelőkről. Ezt a fiatalok is jó ötletnek tartották és Vaskóné Csák Erika, a Perczel Mór Gimnázium igazgatója is üdvözölte, aki azt is mondta, hogy a gimnázium évek óta tudatosan figyel az egészséges táplálkozás iránti érdeklődés fokozására, ezért különböző tematikus napokat tartanak, amikben a diákok szívesen vesznek részt.

Ezek is érdekelhetik