elővigyázatosság

2019.02.01. 17:30

Figyelni kell az autósoknak, hogy ne váljanak a téli balesetek áldozataivá

Nincs vége még a télnek: még január végén hívta fel a gépkocsivezetők figyelmét a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság arra, hogy közlekedésben legyenek tekintettel a téli körülményekre, a korlátozott látási viszonyokra, valamint a csúszós utakra, és a szokásosnál is jóval óvatosabban közlekedjenek.

Kovács Gábor

Összeszedtük, hogyan alakult a balesetek száma kifejezetten a téli időszakban. A 2018. december 1. és 2019. január 29. közötti időt vizsgálva eggyel több halálos baleset történt idén, mint a tavalyi év azonos időszakában, vagyis 2017. december 1. és 2018. január 29. között. Ám a 2016-os esztendőhöz képest, vagyis 2016. december 1. és 2017. január 29. között mérve viszont eggyel kevesebb, közölte érdeklődésünkre Hosszú Balázs, a megyei főkapitányság sajtóreferense.

Hosszú Balázs hozzátette: a balesetek számában, mind az anyagi káros és személy sérüléses esteket tekintve csökkenés mutatható ki a 2016-os és 2017-es évhez viszonyítva. Kevesebb súlyos sérüléses és kevesebb könnyű sérülés baleset történt a fenti időszakban idén, tavalyhoz képest. A bekövetkezett balesetekben a sérültek száma is csökkent.

A baleseti okok miatt még mindig kiemelkedő a gyorshajtás a megyében. Információink szerint nőtt a gyorshajtások száma, és ez indokolja a fix traffipaxok meglétét, és azt, hogy az utóbbi időszakban civil autókból is mérnek sebességet a rendőrök.

Azonban összesen 411-szer kellett javítani a szupertraffipaxokat tavaly, tudta meg a vezess.hu. Értesüléseik szerint az országban a fix sebességmérőket 288-szor, a mobil traffipaxokat 123-szor kellett javítani 2018-ban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kamerától az akkumulátoron át a csatlakozóig számos alkotóelem meghibásodik a szupertraffipaxokon. Ez a hideg téli időszakban fokozottan előfordulhat. Arról nem szól a fáma, hogy a meghibásodás idején büntetlenül léphették át a sebességhatárt az arra járó sofőrök.

 

Ellenőriznek a rendőrök

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai napi szinten foganatosítanak közlekedésrendészeti ellenőrzéseket a balesetek megelőzése érdekében. Országszerte, így Somogyban is TISPOL akciót hajtanak végre a különböző szabálysértésekre specializálódva, természetesen az egyéb közlekedésrendészeti ellenőrzések mellett. A legutóbbi TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) ellenőrzés még decemberben arra irányult, hogy kiszűrjék a forgalomból az ittas vagy bódult járművezetőket. Az akcióban 700 járművezetőt ellenőriztek a rendőrök, akik közül csak egy sofőr bizonyult ittasnak. Vele szembe közigazgatási eljárást indítottak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában