KönyvtárMozi

2019.02.11. 18:31

Gyerünk be a könyvtárba, magyar filmet adnak

Somogy megyében is egyre több település könyvtára csatlakozik a magyar film­kultúra értékeit népszerűsítő KönyvtárMozi programhoz.

Góz Lilla

A 2015-ben létrejött kezdeményezés révén a vidéki, 5000 fő alatti kistelepülések lakóinak kínálnak új filmalapú ingyenes könyvtári szolgáltatást. A magyar filmek népszerűsítésén túl a szolgáltatás nem titkolt célja, hogy közösségeket teremtsen.

– A filmnézés csak az alapját adja ennek a szolgáltatásnak – mondta Horváth Péter. A Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár igazgatója hozzátette: a vetítés előtti és utáni beszélgetések, foglalkozások, vendégelőadó meghívása teszi teljessé ezt a hagyományostól eltérő könyvtári programot. Az igazgatótól azt is megtudtuk, hogy a miliő, a könyvtári légkör a meghatározó, hisz a gyerekek a célzott könyvtári foglalkozásokkal ellentétben ilyenkor „véletlenszerűen” találkoznak a könyvekkel.

– A könyvespolcok közt saját maga talál rá a csodára, és nem érzi úgy, hogy a pedagógus vagy a könyvtáros próbálja ráerőltetni – jegyezte meg Horváth Péter.

A KönyvtárMozit természetesen nem csak gyerekek vehetik igénybe. Nézhetőek többek közt régi magyar filmek (Mágnás Miska, 2x2 néha 5, Régi idők focija), vagy az egykori Ízőrzők sorozat részei is, melyek a felnőtt korosztály érdeklődését keltik fel.

– Iskolai és települési könyvtáros vagyok, így a KönyvtárMozi vetítéseket is ennek megfelelően szervezem. A legtöbbször meséket nézünk a fiatalokkal, de a jövőben mindenképp azt tervezem, hogy bevonom a település idősebb lakóit is – ismertette a munkájával kapcsolatos tapasztalatokat és elképzeléseit Tánczos Krisztina hetesi könyvtáros.

Bárki mozizhat

– A KönyvtárMozi szolgáltatás motorjai a könyvtárosok, akik településük, szeretett kis könyvtáruk fejlődése érdekében vállalták ennek az újszerű szolgáltatásnak a népszerűsítését – mondta el Egyed Nándor, a Somogy megyei KönyvtárMozi-felelős. Tavaly 15 települési szolgáltató hely indította el a KönyvtárMozi szolgáltatást. A szükséges technikai feltételek megléte mellett csatlakozni bármikor lehet. A csatlakozási szándékot neki kell jelezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában