Bélyeg

2019.02.26. 20:00

Hiába a milliós példányok, a bélyegek kilencven százaléka értéktelen

Az egyik budapesti filatélia tulajdonosa szerint érdemes gyűjteni a bélyeget és foglalkozni vele, hiszen jó befektetésnek számít még mindig. Komlóssy Zoltán, a Kaposvári Bélyeggyűjtő Kör elnöke szerint azonban ez nem így van, mivel nincsen akkora kereslet rájuk, mint ötven-hatvan évvel ezelőtt.

Marosi Gábor

Az 1960-as években körülbelül 200-300 ezer ember gyűjtötte a bélyeget Magyarországon. Manapság azonban már csak az egy százalékuk, nagyjából két-háromezer ember. – Nincsen, aki megvegye a bélyegeket – mondta Komlóssy Zoltán. – A gyűjtés nem befektetés, hanem hobbi, ami pénzbe kerül.

A Magyar Posta évente 20-25 ezer forint értékben bocsát ki új bélyegeket. Ha ezeket valaki megveszi, akkor nagy valószínűséggel ötven év múlva szinte semmit nem ér majd, legalábbis most ez látszik. Sajnos manapság nagyon kevesen foglalkoznak a bélyeggyűjtéssel, ami miatt nincs akkora kereslet rá, mint mondjuk ötven-hatvan évvel ezelőtt.

– A gyűjtemények kilencven százaléka nem ér semmit – folytatta Komlóssy Zoltán. Kaposváron huszonnyolc nyilvántartott bélyeggyűjtő van, de ebből huszonöt gyűjtemény szinte értéktelen, mert nincs rá kereslet, nincs aki megvegye. Többször előfordult már, hogy megkerestek olyanok, akik bélyeggyűjteményt örököltek. Kérték, nézzem meg és mondjam meg, mennyit ér. Erre azt válaszoltam nekik, mint az egyik régi bélyegkereskedő, akihez bevittek egy albumnyi bélyeget, hogy ez nagyjából 1500 forintot ér. A felháborodott bélyegtulajdonos erre azt felelte, hogy csak az album értéke annyit. A kereskedő azt válaszolta: valóban, de azt legalább el tudom adni – idézte fel a piac kíméletlen törvényeit a gyűjtő. – Sajnos, nem érnek olyan sokat a bélyegek, így, aki szeretne megválni tőle, adja inkább egy kisgyereknek és szerezzen vele örömöt – tette hozzá.

A Kaposvári Bélyeggyűjtő Kör elnöke szerint a legértékesebb bélyegek azok, amelyek nagyon ritkák és valamiért különlegesek. Ilyen lehet a vágott bélyeg és az is, amelyiken nincsen perforáció, vagy gyártási hibával készült. Ezeket nem engedik forgalomba helyezni, de ha mégis kikerül, akkor megnő iránta a kereslet.

A Fordított Madonna az egyik legértékesebb

Komlóssy Zoltán olyan bélyegeket is gyűjt, amelyeken egy régi bélyeg képe köszön vissza. Az elmúlt évtizedekben nagyjából százezer darabot gyűjtött össze, a katalógus értéke együtt milliós nagyságrendű. Magyarország legdrágább bélyege, az úgynevezett Fordított Madonna azonban nincs a birtokában. Ez a példányt néhány millió forintért kelt el legutóbb, melynek neve a hibájára utal. A bélyeget ugyanis kétlépéses nyomással készítették, egy ívnél pedig véletlenül fordítva helyezte be a nyomdász a nyomódúcot, ezért fejtetőn került rá az ábra.

A másik nagyon értékes bélyeg a Szigetvári Provizórium, melyet egy postás tett híressé. Az előnyomott borítékból ugyanis kivágta a bélyeget, amelyet perforált, majd később felhasználta. Ebből csak néhány példányt készített a postás. A Szigetvári Provizórium egyik bélyeget egyébként húsz évvel ezelőtt lefoglalta a rendőrség, mert egy árverésen 2,2 millió forintért került kalapács alá, ám a szakértők szerint tízmilliót ért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában