ellenőrzés

2019.02.15. 09:00

Levetették a polcról, ami a gyerek kezébe nem való

Korábban a játékok fele, az elmúlt években egyharmaduk bizonyult veszélyesnek a fogyasztóvédelmi ellenőrzések során. A napokban átfogó akciók indultak, amelyek ki szeretnék szűrni és szorítani a piacról a veszélyes játékokat. A szakboltokban azt tanácsolják, inkább kevesebb játékot vegyenek a szülők, de minőségi terméket.

Góz Lilla

Plüssök, babák, legók és robotok – rengeteg játék közül választhatnak az egyik kaposvári üzletben a az érdeklődők. Húsz éve foglalkoznak minőségi termékek árusításával az üzletben. Röhrigné Radvánszky Zsuzsanna tulajdonos elmondta: nagyon fontos számukra, hogy olyan játékkészítőktől szerezzék be a termékeket, amelyek nagy múltúak és megbízhatóak.

– A minőség elkötelezett hívei vagyunk, a szülőknek is azt tanácsoljuk, hogy inkább kevesebb játékot vegyenek, de az akkor olyan legyen, amivel biztonsággal tud gyermekük játszani. A belvárosi játékbolt tulajdonosa megjegyezte: a sláger termékeknél is csak azokat forgalmazzák, amelyeknél a minőség és a játszhatóság tapasztalható.

A napokban megkezdődött az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elrendelt idei évi játékvizsgálat, amelynek célja kiszűrni a piacról a veszélyes játékokat. A laboratóriumi és hatósági ellenőrzések az üzletekben és a webáruházakban kapható termékekre is kiterjednek.

Az ellenőrzések középpontjában a játszószőnyegek, a plüss játékok, a kerékpárok és rollerek, a lábbal hajtható kismotorok, az ujjfestékek, a mágneses, zenélő és lövedékes játékok, a játékbabák és a játék babakocsik állna. A kémiai vizsgálatok az egészségkárosító hatású lágyítószer- és nehézfém-tartalomra, a mechanikai vizsgálatok a könnyen leváló, fulladást okozó kis alkatrészekre, egyszerűen hozzáférhető mágnesekre és elemekre, a megengedettnél hangosabb zajhatásokra, a baleset- és sérülésveszéllyel járó szerkezeti kialakításokra és a lövedékek erejére terjednek ki. Míg korábban az ellenőrzött termékek közel fele veszélyesnek bizonyult, az elmúlt évek rendszeres vizsgálatainak köszönhetően legutóbb már csak harmaduknál találtak problémát a szakemberek.

Somogy megyében 2018-ban hétféle gyermekjátékot vizsgáltak meg a Somogy Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi szakügyintézői. Ezek közül két barbie baba több lágyítószert tartalmazott a megengedettnél, egy plüss játékmackónál pedig a a húzóvizsgálat során a játéktörzs elszakadt a töltőanyag szabaddá vált, ami fulladásveszélyt okozhat. Ezeket a termékeket kivonták a forgalomból és visszahívták a felelős vállalkozás terhére.

Robotok és kicsomagolhatók babák

– Minden évben száz újdonság jelenik meg, csaknem hatvan meg is szűnik – mondta el Röhrigné Radvánszky Zsuzsanna. Azt tapasztalják a lego mindig sláger. Trendi termék a Lol babák, amelyek gömbben vannak és ki kell csomagolni. Rejtett fiókcskákból kell előszedni a babát, amit utána fel lehet öltöztetni. Hajráf, cipő, táska és ruha is van a készletekben. A fiúknak pedig a robottechnika felé ment el a játékpiac. Robotkutya, telefonról programozható robotok a slágerek. Húsvétra újabb játékokat dobnak piacra a készítők. A tapasztalatok szerint az ünnepekre: húsvétra, karácsonyra, születésnapra vesznek játékot leginkább a szülők. A gyerekekre nagy hatással vannak a reklámok, amelyek nagy számban mutatják be az újdonságokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában