Haltelepítés

2019.02.26. 17:29

Szőlősgyöröki pontyok csúszdáztak a Desedába

Alig 20 perc alatt lezajlott az év első haltelepítése kedden a Desedán: 3000 kilogramm pontyot engedtek a tóba. Az idén összesen 150 mázsával gyarapodik a halállomány.

Harsányi Miklós

– Amennyire csak tudsz, kormányozz a part szélére, itt lekövezték, biztonságban vagy – irányította a halszállító teherautó sofőrjét az egyik horgász. Szőlősgyörökről kísérték a szállítmányt, a nyilvános telepítésen nemcsak a Kaposvári Sporthorgász Egyesülete vezetői, hanem bármelyik sporttárs részt vehetett. Három nyaras, fogható méretű, átlagosan 1,4 kilós potykákat hozott a tartályos jármű.

Kozári Miklós elnöktől tudjuk: a tavaly őszi telepítés után decemberben – a 2019-es tavaszi munkálatokhoz kapcsolódva – már kihelyeztek 30 mázsa pontyot. Oka: az év végén 11 százalékkal olcsóbban jutottak a halhoz.

– Gyönyörűek a pontyok, de a platón ennél is megkapóbb a látvány – mosolyodott el Kovács Gábor, az egyesület titkára. – Nem tudom megmondani kapásból, hogy hányadik alkalommal veszek részt a munkában, de ennyi idő elteltével is készülök. Ebben a pillanatban az a legfontosabb, hogy egyetlen hal se sérüljön meg, miközben a vízbe engedik. Véletlenül sem eshetnek a partra vagy a kövekre.

A desedai 3000 kilós pontyszállítmányt nagyjából 20 perc alatt engedték le a teherautó tartályaiból. Az idén összességében 150 mázsa hal beszerzését tervezi a Kaposvári Sporthorgász Egyesület, s továbbá 200 ezer előnevelt pontyot is kihelyeznek, s ezzel párhuzamosan zajlik a töröcskei telepítés. Kedden tíz mázsával gyarapodott az ottani halállomány, a mostani beszerzésnek köszönhetően 1,2-1,4 kilós átlagsúlyú példányokat helyeztek ki. A metsző szél dacára több érdeklődőt vonzott a desedai akció: a 65 éves Horváth Tamás azt mondta: annyi hal lehet a tóban, hogy azt nehéz elképzelni.

– A horgászok azt szeretnék, hogy lehetőleg minden egyes horgászat során görbüljön a bot, ezért döntő, hogy mindig időben legyen a haltelepítés – folytatta. – A Desedán szerintem idén is jó esély lesz a szép fogásokra.

Védik a halállományt

– A mostani telepítés kapcsán nem rendeltünk el tilalmat a Desedán – közölte Kovács Gábor, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület titkára. – Most nagyjából 3-4 Celsius fokos lehet a vízhőmérséklet, s a halak két nap alatt szétszélednek a tóban. A halőrzést akárcsak korábban, úgy az idén is nagyon komolyan vesszük: jelentős értékről van szó, amit közösen kell megvédenünk. A munkához szükség technikai eszközök rendelkezésünkre állnak.

A desedai süllő program keretében jövő héten nagyjából 60 süllőfészket helyeznek el. Kovács Gábor azt mondta: a ragadozó halak rajongói is megtalálják számításukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában