Elnöki tanóra

2019.03.19. 16:23

Áder János interaktív tanórát tartott a klímaváltozásról Kaposváron

A vízgazdálkodás fontosságáról, a klímaváltozás hatásairól is szó esett Áder János köztársasági elnök rendhagyó keddi, kaposvári klímaóráján. Ezek mellette szóba került az éghajlatváltozás James Bondja és a trónok harca is Kaposváron.

Koszorus Rita

A klímaváltozás veszélyeiről tartott rendhagyó tanórát kedden Kaposváron Áder János köztársasági elnök az Eötvös Lóránt Műszaki Szakgimnáziumban. A köztársasági elnök a fenntarthatósági témahát keretében adott tanácsokat a diákoknak, mit tehetnek a környezet megóvásáért. – Olyan apró mozzanatok, mint a fűtés egy fokkal lejjebb állítása is sokat segíthet– mondta a köztársasági elnök a gépészes diákoknak. – Ezzel a téli fűtésszámla hét százalékkal csökkenthető.

 

Áder János gyakorlati példákkal szemléltette a diákoknak, hogy milyen sokat jelent ha mindenki részt vesz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Emellett tényekkel hívta fel figyelmüket arra, mekkora a baj a világban az elmúlt évtizedek környezetszennyezése, a robbanásszerű népességnövekedés, valamint a túlfogyasztás miatt.

A közelmúltból hozott extrém példákat a köztársasági elnök a felgyorsult klímaváltozásra. Így elmagyarázta a kaposvári diákoknak, hogy miért lehetett akkora hideg Chicagóban tavaly, valamint rávilágított arra is Ausztrália és Chile példáján keresztül, hogy mekkora gondot jelentenek a hőhullámok. Emlékeztetett: érezhetjük a bőrünkön az éghajlatváltozás hatásait, elég ha a tavalyi harminchárom napon át tartó hőhullámra, vagy a poloska invázióra gondolunk.

A köztársasági elnök bemutatta a diákoknak a kevés, a sok és a szennyezett víz drámáját, felhívva figyelmüket vizeink védelmére. – Másodpercenként húszezer pet palackot használunk el – mondta Áder János. – Ezek lebomlási ideje több száz év. A műanyagok mindössze 14 százalékát hasznosítjuk újra, tehát van még mit tenni ezen a területen.

Elmondta: fontos vizeink megóvása, mert a Földön található folyékony édesvíz, mindössze 0,007 százalékával gazdálkodunk, ezt a környezetvédelem James Bondjának nevezte az államfő.

A köztársasági elnök előadásában arról is beszélt: szemléletformálásra van szükség, ám azzal nem ért egyet, hogy a klímaváltozás érdekében csökkentsük a húsfogyasztásunkat.

A kaposvári előadás volt az első rendhagyó fenntarthatósági, interaktív tanóra, amelyet interneten az egész országban követni lehetett.

A fenntarthatósági témahetet idén negyedszer hirdették meg, több mint 1500 iskola vesz részt benne, 350 ezernél is több diákkal. Vagyis az elmúlt évek alatt ötszörösére nőtt a résztvevő diákok száma.

Szakítani kell a „dobd el” kultúrával

A fenntartható fejlődés érdekében sokat kell még dolgoznunk, mondta Áder János köztársasági elnök Kaposváron. – Az emberiség az elmúlt 150 évben a „kitermeljük, feldolgozzuk, rövid ideig használjuk, majd eldobjuk” logikára épülő közgazdasági szemlélet szerint élt – fogalmazott az államfő. – E szemlélet helyett olyan gondolkodás szükséges, amely a hulladékot nem szemétnek, hanem felhasználható nyersanyagforrásnak tekinti.

Hozzátette: megoldást kell még találni a megtermelt zöld energia tárolására, valamint a hatékony mezőgazdasági művelésre.

Az államfő az előadás során többször kérdéseket intézett hallgatóságához, amelyekre a tanulók okostelefonjuk segítségével válaszolhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában