tavaszváró

2019.03.02. 20:00

Hurka- és kolbásztöltéssel űzték a telet kőröshegyi böllérek

Somogyi, zalai és erdélyi ízek is helyet kaptak a kilencedik kőröshegyi böllérfesztiválon. Tizenegy csapat nevezett a nemes versenyre, ahol a legjobb hurkát, kolbászt és tájjelegű ételt keresték az ítészek.

Koszorus Rita

A legtöbben hosszas előkészület után tűrték fel az ingujjat és ragadtak kést, valamint perzselőt. Hiszen a csapatok többségében településvezetők látták el a főböllér szerepét, sőt még a térség országgyűlési képviselője Witzmann Mihály is tiszteletét tette a rendezvényen.

Kőröshegy erdélyi testvértelepülése, Sóvárad már-már veterán résztvevőnek számít a fesztiválon. – A kezdetek óta mindig itt vagyunk – mondta kérdésünkre Zsigmond Pál, a csapat vezetője, önkormányzati képviselő. – Régebben nagyobb létszámmal jöttünk, most egy kicsit szerényebb a létszám, de már egy hónapja készültünk a fesztiválra.

 

Eredeti erdélyi fehér kolbászt készített a csapat, de egy malac is nyársra került Sóvárad standjánál, amely állhatatosan forgott a fesztiválra érkező éhes tekintetek kereszttüzében.

A Zala megyei Szentgyörgyvár település csapata megreformálta a nagy klasszikust, a véres hurkát. – Egy kicsit újítottunk, nem a hagyományos, hanem egy kicsi újat vittünk a dologba, a bulgurt – mondta Ádovics István, polgármester. – Én már darálom a húst a kolbásznak, a hurka töltelék is lassan elkészül.

A versenyt megelőző napon titkos sorsolással dőlt el, hogy mely csapatok kerültek párba. Nekik közösen kellett leölni szombat reggel a disznót, aztán vállvetve perzselték és bontották szét a megboldogult sertést. Ezután a félsertésből kellett előállítani a verseny ételeket. Ezeket – a standok látványával együtt – a négytagú zsűri értékelte. A gusztusos disznóságok természetesen nem vesztek kárba, mert a böllérfesztivált, stílszerűen egy böllérbál zárta, ahol egymás „alkotásait” is megkóstolták a résztvevők.

A kőröshegyi böllérfesztivál évről-évre egyre népszerűbb. – Gyakorlatilag nekünk egy évben két falunapunk is van – mondta lapunknak Marczali Tamás, polgármester. – Az elmúlt pár év tapasztalatai alapján majdnem nagyobb tömeget mozgatunk meg a tél végén a böllérfesztivállal, mint a falunapunkkal ami szeptember első hétvégéjén van.

A résztvevők egyöntetű véleménye volt, hogy már a hangulat miatt érdemes eljönni Kőröshegyre, hiszen habár népes a böllérek tábora, mégis családias a légkör.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában