konferencia

2019.03.23. 15:15

Krónikus sebekre keresték a tapaszt

Dr. Pósa István a „Nagyatádi Kórház” főigazgatója köszöntötte a megjelent orvosokat, szakdolgozókat. Hangsúlyozta, hogy a rendezvény a fontossága miatt szabadon választott elméleti pontszerző továbbképzésnek minősül. A körzetben is sok a krónikus beteg, ezért csatlakoztak dr. Cserháti Péter „Az Egészséges Budapest” program kormánybiztosának jelmondatához, mely szerint „az alsó végtag nemzeti kincs”!

Györke József

A krónikus, nem gyógyuló sebek a magyar lakosság 5-10 %-át érintik. A szövődmények lehetnek enyhék, a beteg életét alig befolyásolók, vagy súlyosak, néha halálosak. A krónikus seb komoly terhet jelent a beteg számára, mert befolyásolja a mozgásképességét, a munkaképességét, a társadalmi életét, nemkülönben a család szerepét. E bajok fokozódnak, ha a sebek szövődményei is megjelennek. Kezelésüket csak jól képzett szakemberek tudják eredményesen elvégezni. Ennek jegyében hívták meg a szakorvosok, szakdolgozók mellett a háziorvosokat is. Az elmúlt hat évben a kórház szervezésében minden hónapban egy alkalommal tudományos ülést rendeztek, melyeken a kórház orvosai és szakdolgozóin kívül az ellátási területen élő egészségügyi dolgozók is rendszeresen megjelentek, így a fórum az ellátási körzet szellemi központjává vált. Neves előadók kaptak meghívást. A témák a sebellátást járják körbe orvos és szakápoló szemszögéből – mondta Lőke Miklós sebész főorvos főszervező.

A krónikus sebek klinikai jellemzőiről, kezelési irányelvekről tartott előadást dr. Daróczy Judit c. egyetemi tanár. Kiemelte, hogy a sebkezelés „új szakma” lett, mely összetett folyamat. Az ellátás során nem biztos, hogy a helyes sebkezelést használja-e az orvos vagy a szakápoló. Ő maga is huszonöt év alatt tanulta meg, hogyan is kell a sebeket kezelni. Kritikus sebek világa érkezett el (visszér, cukorbetegség), melyek gyógyítására új iparág épült. Jól kell alkalmazni a drága készítményeket, különben kialakulhat az orbánc, a szepszis, alsó végtag elvesztése.A szakszerű sebkezelés társadalmi, népgazdasági érdek is. Felismerték végre, hogy a népgazdaság úgy spórol, ha néha drága is, de korszerű módon kezeljük a sebeket. Az orvosok mellett jó lenne, ha a szakápolók is elsajátítanák a helyes sebkezelést, mely mára szakmává vált, mégsem tanítják

A sebész feladatáról a krónikus sebek kezelésében, a szövődmények ellátásáról dr. Weltner János egyetemi docens tartott előadást. Dr. Balogh Gábor Ph.D. c. egyetemi docens a vákuumkezeléssel sikeresen kezelt kereszttáji felfekvés (sacralis decubits) esetét mutatta be. Előadások hangzottak el még a szakápolók kompetenciájáról, a modern és hagyományos kötszerek használatáról, a kompressziós pólyák alkalmazásáról a vénás keringés támogatásában. Nem szabad elfeledkezni a hozzátartozók, családtagok felkészítéséről sem, akik otthon végzik a sebellátást.

Talán a színvonalat és a téma fontosságát is jelzi, hogy résztvevő orvosok nyolc, a szakdolgozók pedig négy kredit pontot kaptak az egész napos rendezvényen történt megjelenésért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában