mesterség

2019.04.15. 09:00

Nyugdíjba vonul a varrógépek doktora

A varrógépek jó részéből mára virágtartó vagy íróasztal lett. Aki pedig ma is használ még elektromos változatot, nem sok jóra számíthat, ha elromlik a masina. Eltűnőben van már a varrógépszerelő szakma is.

Koszorus Rita

A településen azért még sikerült találnunk varrógépszerelőt, Gábor István szinte megszámlálhatatlanul sok varrógépet javított meg pályafutása során. A mester már ötvenkét éve a masinák doktora, igaz most parkolópályán van az üzlet. – Kaposváron, a busz pályaudvarnál megszűnt a helyem – mondta lapunknak Gábor István, aki otthoni műhelyében fogadott minket, ahol természetesen tornyosultak a varrógépek. Azt mondta: már nem akar új üzletet nyitni, de a régi nála maradt gépeket szétszereli. – Hetven éves vagyok és mire beindulna egy új bolt, az lehet, hogy nekem már késő lenne. Itt, Lengyeltótiban pedig túl messze vagyok a kaposvári vevőknek, ezért inkább abbahagytam a munkát.

Pedig nem minden bokorban terem varrógépszerelő, a környéken nem is találtunk mást. Pedig elromlott masina azért még akad manapság is. A megyeszékhelyen sok volt az állandó kuncsaft, aki Gábor Istvánnal javíttatta gépét. – Nem tolongtak rettenetesen, de napi szinten volt javítanivaló – mondta a lengyeltóti nyugalmazott varrógépszerelő. – Mindenfélét hoztak, nem válogattam sosem, bármilyen gépet megjavítottam. Túlzottan elektronikusat azért nem, de a mechanikus varrógépeket bármikor. Ma már vannak olyan masinák, amelyek túl bonyolultak, és ha elromlik az elektronika, szakszervizben az egész panelt cserélik. Én ezt már nem tudom megcsinálni, meg nem is akarok már belemerülni.

Gábor Istvánt annak idején édesanyja ismertette meg a ruhaiparral. – Szinte tegnap, 1967-ben kezdtem a szakmát – mondta hamiskásan mosolyogva Gábor István. – Az édesanyám a ruhagyárban dolgozott, Kaposváron vettek fel átképzésre műszerészeket. Gyakorlatilag ebből maradt meg ez a dolog, hogy varrógépeket javítok.

A gépek mindig is vonzották, hiszen kihívást jelent megjavításuk. A mester azt mondta: manapság már csak az idősek bíbelődnek varrással. A fiatalok nem is tudják, hogyan kell egy varrógépet használni, a régi Singerek is inkább íróasztallá vagy virágállvánnyá avanzsáltak, mintsem megjavítsák velük az elszakadt ruhát. – Pedig a környezettudatos szemléletbe az is beletartozna, hogy ne eldobjuk, ha rendbe hozzuk a ruháinkat – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában