remény

2019.04.04. 20:00

Visszavásárolhatják otthonaikat a hitelesek

A napokban vehették kézhez az értesítést a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt.-től azok a hitelesek, akiknek lehetőségük van ingatlanjuk visszavásárlására.

Koszorus Rita

A kisebb településeken nagyon nehéz eladni a lakásokat ingatlanokat,a városokat is elérte az olcsó ár

A NET Zrt. megkeresésünkre közölte: Somogy megyében 1350 ügyfélnek postázták ki az ingatlan visszavásárlására vonatkozó nyilatkozatokat.

Az érintett bérlőknek az átvételtől számított hatvan napon belül nyilatkozni kell: visszavásárolják teljes összegben, részletfizetéssel vagy maradnak bérlőként ingatlanjaikban. Aki azonban nem reagál az ajánlatra, annak elúszik a lehetősége. A nem nyilatkozó hitelesek bérleti díja háromszorosára emelkedik.

– Egyösszegű, vételár-kedvezménnyel történő vásárlás esetén a vételár azonos NET Zrt. által fizetett korábbi vételárral – közölte a NET Zrt. – Csökkentve a bérlő által 2018. december 31-ig megfizetett lakbér összegével. Megyei jogú városban tizenöt százalék, más vidéki városban huszonöt százalék, egyéb településen harmincöt százalék további kedvezmény kérhető. Az egyösszegű kedvezményes ajánlattal a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnek.

Ha valaki részletfizetéssel szeretné visszavásárolni az otthonát, az a jelenlegi bérleti díjnak megfelelő törlesztőrészletre számíthat, ami átlagosan havi 11 160 forint. A részletek megfizetésének határideje nem haladhatja meg a 360 hónapot.

De azoknak is nyilatkozni kell, akik úgy döntenek, hogy nem vásárolják vissza az ingatlant és továbbra is bérlők maradnak változatlan bérleti díj megfizetése mellett. Ezt a döntést azonban érdemes jól átgondolni, hiszen a részletvétel hosszú távon mindenképpen kedvezőbb konstrukció, mint bérlőnek maradni. Ráadásul, akik bérlők maradnak, a későbbiekben már nem élhetnek a jelenlegi, rendkívül kedvezményes visszavásárlás lehetőségével sem.

A Nemzeti Eszközkezelőt azért hozta létre a kormány, hogy így segítsen a bajba jutott devizahiteleseken. Ők ugyanis felajánlhatták ingatlanjaikat a NET Zrt.-nek, ahol tovább lakhattak bérlőként. Számítások szerint a program keretében 32 ezer lakás kerülhetett az eszközkezelőhöz, melyekben 154 ezren élnek.

A Széchenyi Hitelszövetség szerint azonban országosan 36 ezer érintettje lehet az Eszközkezelő programjának, amely Barabás Gyula elnök szerint hatékony adósmentő intézkedés volt. – Már az megoldás volt, hogy az ingatlanok átkerültek a NET Zrt.-hez és megoldódott a hiteladósok lakhatása – mondta lapunknak Barabás Gyula. – Most az Eszközkezelő meg fog szűnni, ez már tehát a program kivezetése.

„Nem kellene elengedni az adósok kezét”

Barabás Gyula szerint ez a program volt a legkedvezőbb fordulat a devizahitelesek történetében. Ám szerinte, a jövőben is kellene lehetőséget biztosítani a nehéz helyzetbe kerülő adósok megsegítésére. – A beérkező pénzeket valamilyen formában újra kellene csoportosítani, mert túlságosan nagy az otthonvesztés kockázata és veszélye – mondta lapunknak a Széchenyi Hitelszövetség elnöke. – Sok esetben sújtja őket ez a probléma, ezeket a családokat szociálisan támogatni kellene.

Barabás Gyula szerint, az Eszközkezelő mintájára az önkormányzatoknak kellene kezelni a lakásokat, s adott esetben örökbérletet biztosítani. Ide lehetne átcsoportosítani a befolyt összegeket, de ezt úgy kellene kialakítani, hogy ne legyen visszaélés szerű, de támogató legyen egy meghatározott időszakra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában