felelős szórakozás

2019.05.07. 14:00

A baj megelőzésében segíthetne a mentőfelszerelés a vízibicikliken

Jogszabály-módosítást kezdeményez a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) a Belügyminisztériumnál annak érdekében, hogy kötelező legyen mentőfelszereléssel ellátni a vízibicikliket – ezt Molnár Gábor, a BFT munkaszervezetének igazgatója közölte az MTI-vel április 13-án.

Gy. Zs.

Azt szeretnék elérni, hogy legyen mentőpatkó vagy mentőgyűrű a vízibicikliken. A BFT munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Kft. lapunkat tájékoztatta: a vízibiciklik biztonságosabbá tétele, a veszélyhelyzet csökkentése érdekében a jogszabály-módosító javaslatot két irányból küldték meg a Belügyminisztérium felé. A Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság – mint a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság irányító szerve – elküldte a javaslatot az ORFK felé, mely továbbította azt a Belügyminisztériumnak tavaly októberben. Mivel a BFT februári üléséig nem érkezett információ a folyamatról, a BFT márciusban levélben megerősítette a kérést a Belügyminisztérium felé. Cikkünk írásakor nem rendelkeztek további információval a javaslat sorsáról.

Papp István több helyütt üzemeltet vízibicikli-kölcsönzőt a Balaton déli partján. Jónak tartja az ötletet, hogy legyen mentőfelszerelés a vízibicikliken. Ám úgy látja: a figyelmeztetések ellenére is gyakorta felelőtlenül használják a vízibicikliket. Az önfegyelemben is változtatni kellene ahhoz, hogy megelőzhetőek legyenek a balesetek. – Ugyanakkor mi már megrendeltünk 120 mentőövet a vízibiciklikre – tette hozzá Papp István. – Nem gondolom, hogy sokat jelentenek majd, de minden eszközzel tenni kell a balesetmegelőzésért.

– Fontos a mentőfelszerelés, de ha valaki nem tud úszni, s annak ellenére is beugrott a mély vízbe, a mentőkarika sem feltétlenül segít – mondta Herczeg Attila, egy balatonboglári vízibicikli-kölcsönző tulajdonosa. Hozzátette: mentőmellényt eddig is biztosítottak a vízibiciklik mellé, ám 30-40 fokban mellőzik az emberek. A vízibiciklire is kiírták, hogy felhevült testtel senki ne ugorjon a vízbe, s a parton is tájékoztatnak. Úgy véli: habár segíthet, sokak gondolkodásán aligha változtatna a mentőeszköz a vízibiciklin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában