hangya tanoda

2019.05.10. 16:08

Az országban elsőként Kaposváron tanácskoztak a tanodák jövőjéről

Az első országos tanodai konferenciának adott otthont pénteken a Hangya tanoda, a Napkerék Egyesület és az Emberi Erőforrások Minisztériumának szervezésében.

K. G.

A tanácskozásra az ország minden tájáról érkeztek szakmai vezetők, működtetők. Jelentős átalakuláson estek át a tanodák 2019 január óta. A folyamatról a fórum vendége, Langerné Victor Katalin, az EMMI társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár-helyettese ejtett szót.

– Ez az első országos olyan konferencia, ahol azoknak a tanodáknak a képviselői gyűltek össze, amelyek immár hazai, kormányzati forrásból kapják a működtetésükhöz szükséges támogatást, bár eddig döntően uniós forrásból tartották fenn magukat – felelte kérdésünkre Langerné Victor Katalin. – Ez számukra leginkább a biztonságot jelenti, mert ezentúl biztos forrásokra számíthatnak, nem pedig évről évre azzal a veszéllyel kénytelenek szembenézni, hogy be kell-e zárniuk vagy sem.

Az átállással azonban elvárásokat is támasztott a tanodákkal szemben a kormányzat, erről is hallhattak a konferencia résztvevői. A tanodáknak működési engedélyt kell kérniük, emiatt a kormányhivatalhoz kell fordulniuk, és szigorú szakmai beszámolókat kell benyújtaniuk a tevékenységükről. Ezen kívül egységes módszertan alapján kell dolgozniuk. Így a tanoda szolgáltatássá vált.

Langerné Victor Katalin hozzátette: a bizonytalanság megszűnése új ötleteket generálhat. A Hangya Tanodánál is bővítésben gondolkodnak, említette meg a Napkerék Egyesület vezetője, Bogdán Imre. Itt 30-40 hátrányos helyzetű gyermek társadalmi felzárkóztatásáért tesznek. Közösen tanulnak velük, rendezvényeket és táborokat szerveznek. A konferencián felszólalt Tapsonyi Tünde, a Magyar Államkincstár Somogy Megyei Igazgatóságának vezetője, aki az önkéntes segítők szerepének fontosságát hangsúlyozta a témában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában