felelőtlen gazdák?

2019.05.03. 09:00

Egyre több a kutyatámadás Kaposváron

Az utóbbi időben megszaporodtak a kutyatámadások Somogyban. Volt, hogy egy kisebb testű állatot támadtak meg a Desedán, de egy családsegítőt is megharapott egy kiszökött eb. A szakemberek szerint az agresszió kezelhető, sok esetben a gazdák nem látják ennek fontosságát.

Góz Lilla

Harmati Fruzsina kiskutyájával, Zsebivel indult haza a Desedától, mikor két eb rátámadt kedvencére. Kitépték kezéből, a sérült állaton életmentő műtétet hajtottak végre. A közelmúltban a Buzsáki utca és a Puskin utca sarkán egy vörös macskát tépett szét egy nagy testű kutya. A közösségi oldalon többen felháborodásuknak adtak hangot a gazda gondatlansága miatt. A kutya ugyanis pórázon volt, majd kiszabadulva rátámadt a cicára.

– Nagy mértékben megszaporodtak a kutyatámadások, a hétvégi állatorvosi ügyeleten pár hete négy ebet láttak el, többet közülük műteni is kellett komoly sérülései miatt – mondta el Boncz Edit, a Kutyatár Egyesület vezetője. – A felelős tartás tanulható kutyaiskolákban, képzőhelyeken, viszont sokan nem szánnak erre se időt, se energiát, se pénzt. Ha beég valamilyen rossz viselkedés és nem kezelik időben az agressziót, akkor komoly baj is történhet. Pedig mindez megelőzhető lenne – tette hozzá Boncz Edit.

Skrek Roland több mint húsz éven át dolgozott a rendőrség kutyáival, s mióta leszerelt, Kaposmérőben kutyasulijában és kutyaovijában tanítja a kisebb–nagyobb kedvenceket. Sok túlzottan domináns jellegű, agresszív ebet hoznak hozzá. – A kutya ilyenné válik, nem így születik – mondta. – Meg kell tanítani jól kommunikálni, kezelni kell viselkedését. Azt tapasztalom, hogy inkább az egyéni foglalkozások az eredményre vezetőek.

Skrek Roland szerint a baj az, hogy általában rózsaszín köd lebeg a gazdi szeme előtt, nem igazán tudja, hogyan kezelje a kedvencét.– A gazdi nem ismeri fel a kutya viselkedését, azt pedig végképp nem tudja, hogyan tudná kihozni egy konfliktusból – jegyezte meg. – Az átélt élmények nagyon meghatározóak az állat magatartásában.

A megoldás, hogy agresszivitás esetén vissza kell fogni a kutya temperamentumát, a szorongó ebeket pedig meg kell próbálni nyitottá tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában