hazahúzók

2019.05.28. 15:00

Fordulat a vándorlásban: tavaly többen lettek a hazatérők

Négy év óta először fordult meg a kivándorlók és bevándorlók aránya a megyénkben, és a mérleg a hazatérők felé billent. Még mindig sok magyar dolgozik Nyugat-Európában, de nőtt azok száma, akik visszatértek, illetve nálunk akarnak letelepedni.

Kovács Gábor

Repülőtér, reptér, Wizz air, Wizzair, beszállás, reptéri busz

Már a somogyi kistelepüléseken is van arra példa, hogy valaki hazatért a külföldi munkából. A csomai polgármester is számon tart egy falubelit, akit örömmel fogadtak itthon.

– Öt-hat évvel ezelőtt ment ki dolgozni Angliába – idézte fel Szüts András polgármester. – Ott megnősült, magyar lányt vett el. Nemrégiben együtt jöttek haza, és egy kisgyermekük született. Vettek a faluban egy kis házat, azt csinosítgatják. A férfi Dombóváron talált munkát, a párja otthon van a gyermekkel.

Sok év után 2018-ban fordult elő ismét, hogy több magyar tért haza, mint ahányan elvándoroltak. Tehát pozitív volt a migrációs egyenlegünk. A KSH adatai szerint fordulat történt, mert a friss népmozgalmi statisztikában az áll, hogy tavaly 20 ezer itthon született magyar tért haza az országba, miközben csak 18 150-en távoztak külföldre.

Azt senki sem vitatja, hogy sok honfitársunk dolgozik az EU-ban. Ám közülük a legtöbben nem mondtak le a magyar állampolgárságról. Egyesek azonban igen, őket tekinthetjük elvándoroltnak. A külföldiek közül azonban vannak, akik nálunk akarnak letelepedni, legyenek bár akár ők is határontúli magyarok.

A tavalyi pozitív vándorlási egyenleg leginkább Budapesten, valamint Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében csökkentette a népességfogyást. A nemzetközi vándorlás negatív hatása csak Baranya megyében volt érzékelhető, mert ott tavaly négyszáz emberrel kevesebbet mutatott a mérleg.

Kérésünkre a KSH elküldte Somogy megye nemzetközi vándorlási adatait. Ebből látható, hogy 2018-ban 350-nel lettünk többen. Ezzel egy 2014 óta tartó negatív trend fordult meg a megyénkben. Négy évvel ezelőtt még 338 emberrel fogytunk Somogyban a kivándorlók miatt, míg 2017-ben 387-tel lettünk kevesebben. Tavaly viszont a régiónkban rajtunk kívül Zala is gyarapodott 100, Tolna pedig 400 hazatérő emberrel.

Fiatalok mennek, házasok jönnek

A statisztikai hivatal adatai szerint a kivándorló magyarok 71 százaléka nem érte el a 40 éves kort. A visszavándorlók 31 százaléka Ausztriából, 25 százaléka Németországból és 22 százaléka Nagy-Britanniából tért haza. Ezek a kivándorlók leggyakoribb úti céljai is. A hazatérők kétharmada 40 évesnél fiatalabb volt. Több mint felük férfi, főként egyedülállók, de a kivándorlókhoz viszonyítva a visszatérők körében magasabb a házasok aránya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában