keresztállítás összefogással

2019.05.12. 11:30

Hétvégeken nótáktól volt hangos az orci szőlőhegy

A vidéki közösségi életben még vannak olyan célok, értékek, amelyekért az emberek hajlandóak áldozni, s ha ilyet találnak, szinte egyszerre mozdulnak meg. Ez a szőlőhegyi keresztállítás története Orcin, állítják az itt élők.

Kovács Gábor

Annyian voltak az adományozók, hogy a nevük nem fért el a közadakozásból felállított kereszten, melyet a szőlőhegy bejáratánál helyeztek el. A negyvenhárom nevet ezért két külön márványtáblába kellett vésni.

– Gyermekkorom egyik kedvenc helye volt a szőlőhegy, iskola után mindennap kijöttem ide – idézte fel a múltat Sovák Lajos. – Nehéz megfogalmazni, hogy a régi embereknek mit jelentett a szőlőhegy. A napi munka után mindig ide jöttek, mert a kikapcsolódást az jelentette nekik, hogy egy végigdolgozott nap után örültek a saját birtokuknak. A szüret nagy ünnep volt, s hétvégente hangos volt a hegy a sok nótától.

– Nálunk eddig nem állt kereszt a szőlőhegyen, mert a mi településünk alapvetően református volt – magyarázta Vass Ferenc polgármester. – Ugyanis az 1700-as években az Őrségből telepítettek Orciba református, evangélikus földműveseket. Bizonyos idő után azonban a szőlőhegyen gazdálkodók közössége kicserélődött. Ekkor merült fel bennük a keresztállítás ötlete. A kereszt költsége félmillió forint volt, ötvenezer forinttal szállt be az önkormányzat.

Kilencmillió forintból most készült el a szőlőhegyi út felújítása, a pénzt az Agrárminisztérium pályázatán nyerte el a község. A szőlőhegy keleti oldalán felhúznak egy vadhálót 800 méter hosszan, erre egymillió forintot nyertek a minisztériumtól. Védeni kell a terményt, mert a keleti, a Zimány felőli oldalon egy erdő van, de a másik irányból is rendszeresen bejárnak a szarvasok a kertekbe.

Az orciak új kaput, urnafalat és haranglábat építettek a temetőbe, s buszmegállót készítettek. Az önkormányzat saját pénzből leaszfaltozta a Hegyi utca egyik szakaszát, és pályázati pénzből a Kossuth utcát. A Magyar falu programban szintén belterületi útfejlesztésre pályáznak, és a ravatalozót újítanák fel. A településen nemrég kezdődött meg egy ivóvízminőség-javító program. Kutat fúrtak, a víztornyot és a vezetékek egy részét felújítják, és víztisztító rendszert építenek ki. Ezzel több mint egy évtizedes problémát oldanak meg 2020-ra.

Összetartó közösség alakult ki mára a faluban

Az orciak büszkék arra, hogy még Kaposvárról is kijárnak óvodás csoportok hozzájuk, hogy egy-egy napot eltöltsenek a falu játszóterén. A közösségi programok összekovácsolták a Kaposvárhoz közeli kis faluban élőket. Négy egyesület és klub is működik a községben. A Hajdina Egyesület a néphagyományokat őrzi, a helyi horgász­egyesület és sportklub a szórakozást szolgálja, és a nyugdíjasklub az időseket fogja össze. Az utóbbi időszakban sokan kiköltöztek Orciba, főként a Kaposvári Egyetemen dolgozók közül. Az új lakók közül a legtöbben jól érzik magukat a településen, de sokaknak zavaró, hogy nincs bolt a településen, ezért sokan Kaposváron vásárolnak be, az időseknek pedig marad a mozgóbolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában