tervek szövögetése

2019.05.06. 14:00

Kevesebbet kell spórolni, és többet ér a támogatás, ha vidéken keresünk házat

Majdnem kétszer annyi ideig kell dolgoznia egy budapesti fiatalnak ahhoz, hogy a fizetéséből lakást vegyen, mint egy somogyinak. Az állami támogatás azonban sokkal többet ér vidéken, mint egy nagyvárosban.

Kovács Gábor

– Ahhoz, hogy lakást vehessek, össze kellene spórolnom legalább 8-10 millió forintot, de jelenleg erre nincs lehetőségem – vont mérleget kérdésünkre a fonyódi Vajda Vencel. – A lakásszerzéshez nagy segítségnek tartom a kormány családtámogatási rendszerét, amely előnyös a hozzám hasonló fiataloknak.

– A nagy fiam még velem él, mert nem könnyű az önálló életkezdés – mondta egy hetesi édesanya, Piroska. – Szerintem Somogyban nehezebb összespórolni egy lakás árát, mert kevesebb a jól fizető munkahely.

Ha megfizethető házat keresünk, akkor Kaposvár közelében egy 10-15 kilométer sugarú körben érdemes gondolkodni, állítja Gábor, aki hónapok óta lakást keres a megyeszékhelyen, ám egy ideje már vidéki ingatlanban gondolkodik. Szerinte csak vidéken van elérhető áron jó minőségű családi ház. A városban 23-24 millió forintért kínáltak eladó épületeket, míg a városhoz közeli falvakban 10 millióval olcsóbb ez az ár. Szerinte a hozzá hasonló vevők a kicsi, olcsó fenntartású, új építésű vagy teljesen felújított, húsz évesnél nem öregebb házakat keresik.

Mégpedig nagy számban, mert folyamatosan nő a kereslet, ezt tapasztalják a megyei ingatlanközvetítők. Oláh Miklós, a Genius 99 ingatlaniroda üzletvezetője úgy látja, előfordul, hogy a kereslet és a kínálat nem találkozik, mert az eladók egyre magasabb áron igyekeznek értékesíteni az ingatlanokat, és sok vevő ezt sem a hitelből, sem az állami támogatásból nem tudja megfizetni. Azonban szerencsével kifoghatók olcsóbb házak is.

Élénk az ingatlanpiac a megyében, bár a másfél-két évvel ezelőttihez képest képest jóval magasabbak az árak, erősítette meg Ház Gergely, a Ház Ingatlan irodavezetője. Az árak dinamikusan nőnek: Kaposváron 200 ezer forintos négyzetméterár alatt nem lehet találni lakásokat néhány kivételtől eltekintve, míg a plafon 350 ezer forint négyzetméterenként. Ez egy 50 négyzetméteres lakásnál 10 és 16 millió forint közötti árat jelent, a családi házak 20-30 millió forintba kerülnek. Vidéken erősen használt ingatlanokat kapni már 5-6 millióért is, de 10-20 millió forint közé esik a házak átlagára. Bár nő a kereslet, még nem tapasztaltak eladói dömpinget.

Az ingatlanközvetítők szerint az olcsóbb vidéki ingatlanok esetében az állami támogatás szerepe nő, mert akár harminc- negyven százalékot is jelenthet a lakás árából.

 

Eltérő ingatlanárak régióként

Majdnem kétszer annyi ideig kell dolgoznia egy budapesti fiatalnak ahhoz, hogy a fizetéséből lakást vegyen, mint egy dél-dunántúlinak, ez szűrhető le a Takarék Index elemzőinek kutatásából. A fővárosban jelenleg egy négyzetméter lakás ára 1,71 havi átlagkeresetet tesz ki, míg ez a szám a Dél-Dunántúlon 1,03. Az állami támogatások átlagos mértéke az ingatlan árához viszonyítva Somogyban 13,3 százalék. Ez majdnem ugyanannyi, mint a Veszprém megyei (13,2 százalék), és a Fejér megyei (13,1 százalék). Érdekesség, hogy Győr-Moson- Sopron megyében ez a szám 9,8 százalék, míg Nógrádban 36,6 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában