Füstölgő gumik

2019.05.01. 15:30

Szuper verdák gyorsulási viadala Taszáron

Drift bemutató, száguldó autók és bőven kétszáz feletti tempóval hasító motorok: ezrek zarándokoltak szerdán a taszári sebesség fesztiválra. Az indulók egymás után rajtoltak, a nézősereg bámulatos párharcokat látott.

Harsányi Miklós

Füstölő kerekek, égett gumiszag és bődületes hangerő: a drifteseknek köszönhetően technikás megoldásokban nem volt hiány. Az indulók kihozták magukból a maximumot, a szekszárdi Fonyódi Gábor negyedik éve indul űzi a sportágat, autójában, egy piros-fehér színre fújt E 36-os BMW-ben nagyjából 330 lóerő dübörgött.

– Amikor először próbáltam ezt a műfajt, rögtön éreztem, hogy lesz még folytatás – mosolyodott el a 45 éves férfi. – Kiváló érzés, ha teljes erőbedobással sikerül végrehajtani a feladatot. Alighogy lejövök a pályáról, már alig várom a következő menetet.

 

Corvette, Suzuki, BMW, Dodge, Mercedes és seregnyi egyéb autó márka mellett tűzpiros Ferrari is feltűnt a pályán: a tuningolt gépcsodákon kívül a motorozás szerelmesei sem csalódtak. Egymás után álltak rajthoz a versenyzők, a 402 méter hosszú pályát a lehető legrövidebb időn belül akarták teljesíteni. Egy Honda-Seat párbaj után Honda és BMW összecsapás következett, s izgalmasnak ígérkezett a brutális erejű összkerekes, X6-os BMW produkciója is.

– A nyomaték legyen veled! – tolmácsolta jókívánságait a szpíker, miután egy Volvo és egy Civic állt rajthoz. Takács György Sárbogárdról érkezett, s egy 322 lovas Audi A4 quattro volánja mögött próbált szerencsét. Kaland és jó buli: részben ezzel magyarázta a gyorsulási versenyek hallatlan népszerűségét, magával ragadónak tartotta a taszári hangulatot. Eközben újabb gépek sorakoztak fel, a pécsi Jászberényi Alex nemrég fejezte be a Golf felújítását. Turbó építés, nagy adagoló és spéci kuplung szerelés: utalt az utóbbi időben végzett munkára. Kovácsik Gábor motorjával, egy Suzukival 223 kilométerrel hasított a pályán, s szerinte a somogyi gyorsulási ünnepnek köszönhetően újabb lelkes indulókkal gyarapodik a sportág amúgy is széles tábora.

– Hatalmasat mentek a srácok, ezért az élményért minden hétvégén eljönnék Taszárra – mondta egy pécsi látogató. – Baráti csapattal vagyunk, s biztos, hogy jövőre is itt leszünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában