Borverseny

2019.06.14. 17:09

Királynő lett a borok királya Somogyban

Harminchárom bort neveztek a XXI. Somogy Bora választásra. Tizennégy pincészet küldte el a legnemesebb nedűit a pénteken tartott borversenyre és borfesztiválra, amelyet harmadik alkalommal rendeztek meg a vármegyeháza pincéjében és bormúzeumában, illetve a Vigasságok terén.

Kovács Gábor

Gazdag volt a kínálat: 15 fehérbort, 10 vörösbort, 5 rosét és három pezsgőt értékelt a zsűri, amikor váratlanul feltűnt Georg Spöttle, akit Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke invitált a versenyre. Kiderült, hogy a biztonságpolitikai szakértő a zamatos fehérborokat kedveli.

– Kiemelkedő borokat is kóstolhattunk a versenyen – mondta a szakmai zsűri tagja, Gádor Dénes, a Dél-Balatoni Borút Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke. – Keményen meg kell küzdeni a piacokért, mert az idei szürettel túlkínálat lesz a borból, de ez országos, sőt uniós probléma. Most mindenkinek a körmére égett az értékesítés.

A zsűri elnöke, a szekszárdi Vesztergombi Ferenc egy családi borászatot vezet, 1970 óta dolgozik a szakmában. Nem az udvariasság mondatja vele, hogy kedveli a dél-balatoni borokat, főként az illatos fehéreket.

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke a díjkiosztón elmondta: beértek a borászok távlatos döntései, amelyekkel az új technológiákba, ültetvényekbe fektettek. Nehéz borpiaci évnek néznek elébe, mert tavaly 25 százalékkal több bor készült, de a kulturált borfogyasztás egyre népszerűbb lesz.

2019-ben Somogy borának a balatonboglári Rád-Vin borászat 2018-as pinot noir rosé-ját választották.

A Dél-Balatoni Borút bora a Garamvári szőlőbirtok tavalyi sauvignon blanc-ja lett. A NAK bora címet az Ikon pincészet 2016-os évjáratú cabernet franc-ja érdemelte ki. A SKIK bora a Várszegi pincészet 2018-as chardonnay-ja, míg a Somogyi Hírlap bora a Szentpály pincészet 2017-es cabernet franc-ja lett.

Gesztus

Dr. Gyenesei István 1999-ben, a megyei közgyűlés elnökeként kezdeményezte Somogy Borának kiválasztását. A III. Somogyi Borfesztivál ünnepélyes megnyitóján a 20 éves jubileum alkalmából a Somogy Megyei Közgyűlésnek ajándékozta az 1999-2006 közötti, első nyolc esztendő megyeborainak egy-egy sorszámozott palackját.

- Remélem ezekkel a borokkal megalapozok egy gyűjteményt, amely kiegészül majd a következő évek megyeboraival – mondta el a Dr. Gyenesei István a megnyitón.- A leendő kiállítás emléket állít majd Somogyország földjének, valamint az azt megművelő, azon gazdálkodó szorgalmas somogyi embereknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában