Műanyagmentesen

2019.06.12. 11:30

Lassan érkezik meg a zöld hullám Somogyba

Felemás érzelmeket váltott ki a vendéglátósokból a hír, miszerint 2021-től az Európai Unió betiltja egyes műanyagok forgalmazását. Egyesek már most drágulást prognosztizálnak.

Koszorus Rita

Az elviteles ételnek szinte minden étteremben tartanak csomagolóanyagot. Ez általában műanyagtányér, alufólia, vagy tetővel záródó habtálca. Az uniós műanyag szigorról szinte minden általunk megkérdezett vendéglátós tud, sőt már készülnek az átállásra. – Jó dolognak tartom, hogy betiltják a műanyagokat – mondta el kérdésünkre Lepenye Tamás, a balatonfenyvesi Szőlőskert Vendéglő vezetője. – Már tájékozódunk arról, hogy milyen környezetbarát csomagolásra tudjuk lecserélni a mostani habtálcát, amelyet az elvitelre szánt ételhez használunk.

Mészáros Balázs, a zamárdi Balázs Bisztró tulajdonosa már elkezdte bevezetni a mindennapi működésbe az újrahasználható, vagy épp komposztálható eszközöket. – Egy ideje már fa evőeszközöket is kirakunk a műanyag mellé – mondta kérdésünkre. – A vendégek egy része még mindig a megszokott műanyagot választja és persze van, aki nem szereti a fát. De úgy látom ismerkednek vele.

Hozzátette: azt még nem tudja a sörös poharakat mire cserélik le, hiszen az átlátszó pohárból gusztusosabb a folyékony kenyér. S amint elfogy a meglévő műanyagszívószál mennyiség, papírra váltanak. Ám mivel ennek az ára két-háromszorosa a hagyományosnak, biztos benne, hogy drágulást fog jelenteni a zöld hullám a vendéglátásban. – Pluszköltséget fog jelenteni – mondta Mészáros Balázs. – Ezzel együtt egyet kell érteni az uniós döntéssel, mert ez a rengeteg műanyag megmérgezi a Földet.

A Balaton-parti vendéglátóhelyen már két éve szelektíven gyűjtik a hulladékot és igyekeznek a környezettudatos szemléletet a vendégeknek is átadni.

A kaposvári L`altro étteremben ugyan nincs ételkiszállítás, mégis nagyon sok csomagolóanyagot használnak. Ez elsősorban műanyagszatyor és zárható habtálca, ez utóbbiból naponta száz is elfogy. – Rengeteg ételt adunk elvitelre – monda Horváth Gábor, étteremvezető. – Arról még nem tájékozódtam, hogy milyen más alternatíva van, de biztosan találunk megoldást.

Horváth Gábor hozzátette: a környezetbarát anyagok biztosan többe fognak kerülni, mert a zöldhullámot minden bizonnyal meglovagolják majd a gyártók. De mint tudjuk, minden csoda három napig tart és lassan, de biztosan át fognak állni a vendéglátósok a fenntartható csomagolásra.

Két év múlva végleg búcsút kell inteni a műanyag evőeszközöknek, kávékeverőnek, lufipálcának, szívószálnak, fülpiszkálónak, oxidatív módon lebomló műanyagoknak, ételtartóknak és az expandált polisztirol poharaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában