ösztönzés

2019.06.04. 14:00

Minimálbért fizethetnek a jó tanuló diákoknak

Sajtóhírek szerint akár a minimálbért is elérheti a szakképzésben tanuló, jó eredményű diákok juttatása. Ez most nettó 99 085 forint, s a lapunk által megkérdezett somogyi vállalkozók szerint a zökkenőmentes szakember-utánpótlás biztosításában a magasabb ösztöndíj kellő motivációt jelent a fiataloknak.

Harsányi Miklós

– Ha most lennék 14 éves, szerintem újra szakmát választanék – hangsúlyozta a 35 esztendős nagyberki Kónyi Zoltán, aki pék-cukrász végzettséget egy mozgóbolt sofőrje és eladója. – Szerintem ha több pénzt ígérnek a fiataloknak már a tanulmányuk alatt, az minden bizonnyal megdobja a szakközépiskolákba jelentkezők számát.

A Magyar Nemzet megírta: akár a minimálbért is elérheti a szakképzésben tanuló, jó eredményű diákok juttatása. Az ötéves technikumban a havi 30 ezer forint Apáczai-ösztöndíjat a kilencedik évfolyamtól adják a jó tanulóknak, emellett szakképzési ösztöndíj vagy a vállalati munkaszerződés alapján fizetett munkabér is megilletheti a tanulókat a 11. osztálytól. A hároméves szakképzőiskolák első évében szakképzési ösztöndíj lesz, a 10. évfolyamtól pedig ehelyett vállalati munkabért is kaphat, aki aki munkaszerződést köt valamelyik céggel. Erb László balatonfenyvesi vendéglátós szerint akár ipari vagy kereskedelmi képzésről van szó, döntő a folyamatos, zökkenőmentes utánpótlás-biztosítása. Semperger János, az Iposz kaposvári elnöke bízik, hogy a növekvő anyagi juttatások meghozzák a tanulási kedvet és Somogyban is nő azok száma, akik gimnázium helyett a szakgimnáziumot vagy szakközépiskolát jelölik be a pályaválasztáskor.

– Hosszan lehetne sorolni a hiányszakmákat, s épp ezért kiemelt jelentősége van, hogy a szülők megértsék: kifizetődő szakmát tanulni – hangsúlyozta. – Modern eljárások, korszerű gépek állnak a szakmunkások rendelkezésére, s szerintem hosszú távon is biztos megélhetést nyújt egy gondosan megválasztott szakma, s ráadásul itthon, a a lakhelyükhöz, s családjukhoz közel dolgozhatnak majd a fiatal végzősök.

Ojtó Lajos, a SKIK megyei alelnöke rámutatott: minden bizonnyal számos somogyi diákot is motivál majd a magasabb juttatás. S a közelgő változás azoknak is az érdeklődését is felkelti, akik eddig kevésbé érdeklődtek a szakgimnáziumok, szakközépiskolák iránt, s a tovább korszerűsödő oktatási körülmények is a szakmatanulás mellett szóló érveket erősítik. Az alelnök hangsúlyozta: a kamara az elmúlt időszakban, s a jövőben is mindent megtesz a szakképzési rendszer hatékony fejlesztéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában