cserediák

2019.07.16. 14:00

Otthonról haza indultak a cserediákok Somogyból

Hazaindultak Somogyból azok a cserediákok, akik tavaly augusztus végén Olaszországból, Törökországból, Finnországból, Brazíliából, Hong Kongból érkeztek Kaposvárra, Siófokra és Keszthelyre, hogy egy tanévet egy magyar családnál töltsenek. A tízhónapos csereprogram most ér véget.

Bence-Kiss Krisztina

Ezekben a napokban indult haza Somogyból a saját országába hét cserediák. Sárközy Andrea, az AFS Magyarország somogyi körzetelnöke elmondta: a diákok érkezése előtt pár nappal még csak egy fogadócsaládunk volt, egy héttel később azonban már hét diák talált otthonra Kaposváron, Siófokon és Keszthelyen. Hamar sikerült beilleszkedniük, a Táncsics Mihály Gimnáziumban tanuló diákok például felléptek az iskola angol estjén és a karácsonyi ünnepségen is, Kenny, az egyik hongkongi diák pedig aktív tagja volt az iskola énekkarának.

– Itthon ugyan csak két fiam van, de a világ különböző pontjain van még négy másik – mondta az egyik fogadóanyuka a búcsúztatón – Az ajtónk mindegyikük előtt nyitva áll.

A legtöbb család a saját gyermekeként tekint az évet itt töltött diákokra; többen is tervezik, hogy meglátogatják majd az új családtagot Törökországban, vagy éppen Brazíliában.

– Teljesen más így megismerni egy kultúrát, hogy magunk is a részesei lehetünk – fogalmazták meg diákok és fogadószülők.

– A legnagyobb élmény az volt, amikor a fogadott testvérem az egyik nap odajött hozzám az iskolában és megölelt” – mondta el egy kaposvári fiatal. – Itt ez persze mindennapos, Ázsiában viszont egyáltalán nem szokványos az ölelkezés.

A családokhoz hasonlóan a cserediákok is rengeteg tapasztalattal, új ismerettel térnek vissza régi életükhöz. – Nagyon sokat tanultam ez alatt az egy év alatt magamról, nagyon sokat változtam – mondta el a Táncsics Mihály Gimnázium tanulóihoz magyarul intézett búcsúzó beszédében Ozan, a török cserediák. – Érettebb lettem, és sok dolgot máshogy látok most. Lehet, hogy nem voltam mindig mintadiák, de nagyon fog hiányozni mindenki!

Kerti partin búcsúztak el Somogytól

A diákok Kiskorpádon a Szent Kristóf Udvarházban egy leendő fogadócsalád által rendezett kerti partin búcsúztak el egymástól, az AFS Magyarország önkéntesektől és családjaiktól. Az egész délutános program során kürtőskalácsot sütöttek, íjászkodtak, és mindenki részesült az AFS kaposvári körzete által összeállított kis ajándékban is, amelyet hazavihetnek emlékbe az itt töltött időről. Az élet azonban július eleji elutazásuk után sem áll meg, hiszen kevesebb, mint két hónap múlva érkeznek az új diákok, hogy megismerjék a magyar kultúrát. „Egyelőre egy fogadócsaládunk van Kiskorpádon, de bízunk benne, hogy a nyár folyamán többen is kedvet kapnak külföldi diákok fogadásához, és az ideihez hasonlóan népes és színes csapat érkezik majd a kaposvári körzetbe.” – számolt be Sárközy Andrea a jelenlegi helyzetről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában