Anyák otthona

2019.08.16. 11:30

Spanyol és török diákok tették színesebbé az anyák otthonát

Kaposváron élő bántalmazott anyák és gyermekek környezetét tették szebbé spanyol és török diákok, egy raktárat festettek ki.

K.G.

Vidám motívumokkal borították a falakat, és a szívekbe kis vidámságot igyekeztek csempészni az önkéntesek.

A külföldi diákok, akik európai ifjúsági programokon keresztül érkeznek a somogyi megyeszékhelyre, az anyaotthonban a gyerekeknek rendszeresen szerveznek sport- és kreatív foglalkozásokat is. Évek óta működik együtt az anyaotthon a Compass Egyesülettel, mondta Bíró Dániel, az anyaotthon intézményvezetője. A Borostyánvirág Anyaotthon családok átmeneti otthonaként működik, gyermekeket és anyákat fogadnak az ország egész területéről. A 40 férőhelyes intézményben jelenleg 13 anyuka lakik, családonként több gyermekkel.

– Mozgalmasan telt a nyár, mert a partnereink és támogatóink segítségével több táborba is eljutottak a gyerekek – mondta Bíró Dániel. – Voltak a Vöröskereszt támogatásával balatoni táborban, és Kastélyosdombón az Ökumenikus Segélyszervezet bázistelepén. Van egy magántámogatónk, aki a neve lehallgatását kéri, de minden évben egy családot egy hétig üdültet a Balatonnál.

Törökök és spanyolok ragadtak ecsetet Kaposváron

A Compass Egyesülethez a külföldi fiatalok az Erasmus Plus Program keretében érkeznek, hogy megismerkedjenek különböző kultúrákkal, és terjesszék az önkéntességet. Részt vesznek a helyi kulturális és ifjúsági életben, és fontos feladatuknak érzik, hogy tegyenek a rászorulókért. A spanyolok Granadából érkeztek Kaposvárra hat hétre, a törökök két hónap és tizenkét hónap közötti időszakot töltenek Somogyban. Húszan festették ki az anyaotthon raktárát.

– Nagyon szeretik az anyaotthonos programokat – mondta róluk Eglyné Katona Andrea, a Compass elnöke. – Sokan otthonról hozták, vagy itt értik meg, hogy nem csak azoknak kell segíteni, akik rászorulnak és krízishelyzetben vannak, mert az tűzoltás, hanem a megelőzés is fontos. A festést nagyon élvezték, meg kellett tervezniük, hogy mennyi festék kell a megfelelő négyzetméterekre.

A festés művészeti munkáiban közreműködött Szász Lívia, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának hallgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában