fotók és videó!

2019.09.13. 14:46

Az ország legszebb jószágai is felsorakoztak a KÁN-on

Kétszázhúsz kiállító, tenyésztők az ország minden tájáról és a határainkon túlról, bolgár mezőgazdász vendégek is érkeztek a tizenharmadik Kaposvári Állattenyésztési Napokra (KÁN).

Koszorus Rita

Bátran állítható, hogy a Kaposvári Állattenyésztési Napokon évről-évre az állattenyésztés krémje vesz részt. Nincs ez másként az idei esztendőben sem, Bábolnáról, Tiszaföldvárról, de még Bulgáriából is érkeztek tenyésztők a háromnapos rendezvényre, mely a hagyományoknak megfelelően a tenyészállatok és a fogatok bevonulásával kezdődött a Pannon Lovasakadémia fedeles lovardájában pénteken reggel. A tekintélyt parancsoló, megtermett – és sok esetben díjvárományos – jószágok, valamint a csodás paripák látványa impozáns látványt nyújtott a lovarda homokján.

 

– Fontos, hogy javítsuk és erősítsük a magyar állattenyésztés minőségét, s a lehető leghatékonyabban tudjuk támogatni az ágazatot – mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a rendezvényt megnyitó beszédében. – Azt hiszem, hogy annak dacára, milyen komoly kihívásoknak – elég, ha kínai sertéspestisre, vagy a madárinfluenzára gondolunk – kellett megfelelnie, az elmúlt egy év stabil időszak volt a hazai állattenyésztés számára. Ilyen környezetben csak a legjobbak maradhatnak fent. Akik pedig megállják a helyüket, számíthatnak az agrárkormányzat támogatására.

Feldman Zsolt elmondta azt is, hogy a gazdálkodók 1900 pályázati kérelmet nyújtottak be a szaktárcához, amelyeket 121 milliárd forint értékben támogattak. A döntéseknek köszönhetően istállók újulhatnak meg, kapacitásfejlesztésre lesz lehetőség. Feldman Zsolt ismertette, hogy direkt úton 39 milliárd forint közvetlen támogatás került az állattenyésztési ágazatba, amiben külön a fehérje takarmánynövények termesztésére 4 milliárd forint jutott. – Ezek a támogatások azt segítik, hogy a tenyésztők a hatalmas piaci versenyben folyamatosan helyt tudjanak állni – fogalmazott az államtitkár.

https://www.youtube.com/watch?list=UUPLAYER_TheSonline&v=lOVAIzA3iS0

– Kaposvár egy zöld város – hívta fel a látogatók figyelmét Szita Károly, polgármester köszöntőjében. – Ehhez pedig nagyban hozzájárulnak az itt működő agrárvállalkozások – húzta alá a városvezető. Ugyanehhez a gondolathoz kapcsolódva Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő elmondta, hogy Somogyban az agrárágazatban óriási perspektíva kínálkozik. Kiemelte: megyénkben 54 ezer hektáron termelnek gabonát. Az idei átlagtermés 6,2 tonna lett, a somogyi gazdák tehát a szükséglet sokszorosát termelik meg. Munkájukat az elmúlt időszakban 17 milliárd forintnyi állami támogatás segítette.

– Az állattenyésztési napok tulajdonképpen híd a gazdálkodók és a fogyasztók között, ezért a rendezvényen fontos a szemléletformálás is. A mezőgazdaság mindig is meghatározó volt az életünkben – fogalmazott beszédében Kovács Melinda, a Kaposvári Egyetem, rektora, aláhúzva, hogy a fejlődés olyan mértékű az ágazatban, hogy most más kérdésekre kell választ adnia a szakmának, mint azt korábban tették.

A szakmai konferencián olyan témák is felmerülnek, mint az antibiotikumok felhasználása, vagy a takarmánytermesztés lehetőségei, illetve az állategészségügy kérdései. A háromnapos fesztivál arra is lehetőséget ad, hogy a tenyésztők találkozzanak egymással, tapasztalatot cseréljenek, s megmutassák elért eredményeiket. Legszebb jószágaikat is többen elhozták, hiszen magyartarka és holstein-fríz, juh- és kecske tenyészállat bemutató és bírálat, valamint ló fajtabírálat is az első nap programját képezte. A KÁN-on az élelmiszereknek is fontos szerepet jut, a szokásokhoz híven újra helyi termelők mutatkoznak be a standokon, somogyi gombát, mézet, húsféleségeket, sajtokat is kóstolhatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában