hit és vallás

2019.09.23. 09:20

Félni a nőktől és a püspöktől kell

Az életöröm, a derű, a jókedv nem idegen a vallásos embertől, ezt bizonyította egy hangulatos rendezvény a vármegyeházán. A szerda esti beszélgetés résztvevői rámutattak arra, hogy a hitből öröm és erő fakad, és ez fontos hajtóerő az embernek.

Kovács Gábor

Halk zene, bibliai ételek, jó borok – ezzel fogadták az érdeklődőket a vármegyeháza dísztermében, ahol az Ars Sacra – Szakrális Művészetek Hete programsorozat rendezvényeként a keresztény életörömről kezdeményezett beszélgetést Lőrincz Sándor újságíró. Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt: Somogy címerében is szőlőfürt van. A Dél-Balatoni Borút Egyesület elnökeként azt hangsúlyozta, hogy a somogyiak a megye saját termését fogyasszák, s ugyanezt kívánta Hujber László balatonboglári borász is. Maczkó Mária népdalénekes bordalokat énekelt, Tolnai Mária, az Ars Sacra szervezője irodalmi szövegeket olvasott fel, később Hartner Rudolf, Kaposvár egykori főkertésze a könyvéből osztott meg részleteket a közönséggel.

– A keresztény ember küldetése az örömhír hirdetése, és ezt nem lehet lógó orral tenni – mondta Varga László megyéspüspök. – Szent Ferenc azt mondta a követőinek: ha az örömöt látják rajtatok, akkor hinni fognak nektek. Isten a képére teremtette az embert, vidámsággal, széles jókedvvel. Isten a szeretet, és ahol a szeretet jelen van, ott van az öröm is. A püspök több mulatságos történetet is elmesélt az életéből. Édesapja borász volt, az ő emlékét is felelevenítette, aztán a miseborokról beszélt, mert Jézus szakrális szintre emelte e nedűt.

S hogy milyen a keresztény humor? Egy elhangzott adoma szerint a szerzeteseknek csupán a nőktől és a püspöktől kell félniük, de leginkább a püspöktől, mert attól nem lehet megszabadulni, mint a nőktől...

Egyedül Istent kell komolyan venni

Ha valaki nagyon komolyan veszi magát, akkor állandóan kiakad, és másokat is kiakaszt, mert túl nagy az egója, mondta Varga László. Nem magunkat kell tehát komolyan venni, hanem Istent, és akkor a többi embert is komolyan vesszük, mert ők Isten képmásai. A püspök egyébként a szőlősgyöröki humorfesztivál vendége volt a nyáron. A terített asztaloknál egymás mellett ültek apácák, hívők, köztük Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke, Wéber Antal, a megyei katasztrófavédelem igazgatója, Nagy István, börtönparancsnok, Prépost László, Kaposszerdahely polgármestere, Udvaros Zoltán látrányi gazda, Kertész Rezső, a KISOSZ megyei társelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában