segítség a fejlődéshez

2019.10.16. 20:00

A somogyi gazdaságoknak is fizetik az agrártámogatási előleget

Szerdán elkezdték a mezőgazdasági termelőknek nyújtott agrártámogatások előlegkifizetését. Az össztámogatás az idén országosan 240 milliárd forintot tesz ki. A kifizetés első hetében közel 2400 somogyi gazdaságnak előreláthatóan több mint 900 millió forintot folyósítanak.

Harsányi Miklós

Az év végéig a közvetlen támogatásokból mintegy 200 milliárd forintot fizetnek ki, míg a Vidékfejlesztési Program egyes terület- és állatalapú támogatásaiból 30 milliárd forint előleg kifizetése indul. A megyei kormányhivatal azt is közölte: ezen túl az egységes kérelmekhez kapcsolódóan további 12,3 milliárd forintot kapnak a gazdák.

Tavaszi József, az ordacsehi Balaton Agrár Zrt. elnöke azt mondta: közel 1000 hektárnyi szőlő és szántó után kapnak támogatást. Akárcsak más vállalkozásoknál, ők is várják a gyors előleg-folyósítást, amit részben műtrágya, növényvédőszer és vetőmag beszerzésre fordítanak majd. – Nem tudjuk pontosan, mikor érkezik a pénz, de az őszi munkavégzésnél is szükség van minden bevételre – hangsúlyozta. – Folyamatosan vannak kiadásaink, s lényeges tudni: a támogatás a közvetlen költségeinket fedezik, ebből egy fillér hasznunk sincs.

Varga Györgytől, a berzencei Solanum Kft. ügyvezető igazgatójától tudjuk: az utóbbi időben rendkívül megdrágult a burgonya-vetőmag, így a pénzt többek közt erre költik. Lackovics Sándor, a magyaratádi Barátság mezőgazdasági szövetkezet elnöke arra számít, hogy összességében csaknem 13 millió forintot utalnak majd a bankszámlájukra. Melyből elsősorban a földbérleti díjakat akarják kifizetni, a térségben közel 50 földtulajdonossal állnak kapcsolatban. Az anyagi juttatás jelentőségére utalva azt mondta: ha a támogatást nem fizetnék, a mostani összeg töredéke jutna fejlesztésre. – Idén csaknem 50 millió forintot használtunk fel beruházásra, új tárcsát és vetőgépet vásároltunk – közölte. – A 2020-as műszaki korszerűsítés attól függ, hogy meddig ér a takaró, vagyis ha összejön a 80 millió forintos keret, akkor a kombájnon kívül egy traktort is rendelünk.

– A napokban már több környékbeli gazdálkodó is érdeklődött az előlegfizetés iránt, ha pénzről van szó, a részletek is mindenkit érdekelnek – hangsúlyozta Udvaros Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi alelnöke. – Érthető módon a gazdatársadalom várja az előleget, amely biztos segítséget jelent az őszi, aktuális feladatok gördülékeny elvégzéséhez, s fontos szerepe van, hogy valamennyi vállalkozó megfinanszírozhassa a következő időszakhoz kapcsolódó kiadásokat.

 

75 ezer forintos keret

A támogatási rendszeren belül mind összegben, mind az érintett termelők száma alapján a közvetlen támogatások – ezen belül is a két meghatározó területalapú támogatás – a SAPS (egységes területalapú támogatás) és a zöldítés – a leghangsúlyosabb. Somogyban mintegy 6300 termelőt érintenek. A közvetlen támogatásoknál tervek szerint az idén hat százalékkal nagyobb összeget fizetnek ki a tavalyi azonos időszakhoz képest. A 2019-es területalapú támogatás összege várhatóan 75 ezer forint lesz hektáronként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában