ismeretek

2019.10.06. 07:00

Az internet veszélyeire nyitották fel szemüket

Internetes zsarolásokról, mások megalázásáról szólt az a film, amelyet a kaposvári fiatalok digitális immunerősítése céljából csütörtökön vetítettek le a gépipariban.

Marosi Gábor

Csöndben, érdeklődve figyelték, s ezt elérni igazán nagy szó ennél a korosztálynál. A technikai fejlődéssel, a közösségi oldalak megjelenésével és az „okos” eszközeinkkel személyiségünk, társadalmunk – úgy tűnik – nem képes lépést tartani. A billentyűk előtt túl könnyen eljár a kezünk, s elég néhány alázó-gyalázkodó komment, – név nélkül persze –, hogy embereket, családokat tegyen tönkre, súlyos lelki sebeket ejtsen. A sok gyáva ember bele sem gondol abba, hogy egy-egy megjegyzéssel mekkora fájdalmat okozhat, a gyalázkodó kommentlavina milyen károkat okozhat.

Nem kell messzire menni a példákért. Somogyi, kaposvári esetek is vannak, amikor a közösségi oldalakon rászálltak egy-egy fiatalra, gyalázták, valótlanságokat terjesztettek róluk. Szerencsére odáig nem fajult a dolog, mint a filmben, egyetlen somogyi fiatal sem lett öngyilkos, de lelkileg összetört diákok itt is vannak.

 

Depressziósok, szorongók, akik hetekig nem akartak iskolába menni. Bevallom én is szoktam megjegyzést írni mások képe, videója, vagy bejegyzése alá. Fontos különbség, hogy én mindig vállalom a nevem és nem alázok meg senkit. Lényeges a szabad véleménynyilvánítás, de azt is érdemes szem előtt tartani: amit nem mondanál a másik szemébe, azt leírni sem volna szabad!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában