fotókkal

2019.10.10. 17:32

Észt nyelvrokonainkról is tanultak a fotókiállításon

Az észtek nem dicsőítik a katonai múltjukat, a közös harc helyett a legfőbb erényük a közös éneklés. Ennek megfelelően a Táncsics gimnázium aulájában rendezett fotókiállítás megnyitóján az iskola kórusa elénekelte az észt himnuszt, illetve egy magyar népdalcsokrot.

Kovács Gábor

A diákok a most megnyílt tárlaton az elnyomatástól sokat szenvedett, baltikumi kis nép történelmébe, és légi felvételeknek köszönhetően az ország páratlan természeti szépségeibe nyerhettek bepillantást.

A mai gyerekek igen keveset tudnak a magyar-finnugor nyelvrokonságról, mert erre nyelvtan- vagy irodalomórán nincs túl sok idő, ezért nagy érdeklődéssel fogadják az ismereteket – ezt a tapasztalta Szabó Ditta, az ELTE finnugor tanszék doktorandusza, aki a kaposvári középiskolában rendhagyó tanórát tartott a témáról.

– Nyelvészeti szempontból továbbra is csak a finnugor rokonság állja meg a helyét, mert ezt bizonyították tudományos alapon, történeti összehasonlító módszerrel – felelte kérdésünkre a fiatal nyelvész, akit arról kérdeztünk, hogy korunkban sok elmélet terjed a török, japán vagy akár a sumér nyelvrokonságunkról. – Alternatív elméletek virágoznak manapság, néhány a reneszánszát éli, de a finnugoron kívül más nyelvrokonság nem bizonyítható. Más kérdés, hogy antropológiailag, genetikailag kivel vagyunk rokonok – rengeteg más néppel.

A finnugor népekben viszont nincs kétely, hogy közünk van egymáshoz, ezért régi ismerősként, barátként köszöntenek ismeretlenül is minden magyart, ezt megtapasztalta Szabó Ditta, aki többször járt tanulmányúton az Udmurt Köztársaság területén, az Ural hegység lábánál. Arról mesélt, hogy az udmurtok ma is természetközeli módon élnek, alapvetően földművelésből, csak a városok oroszlakta területek. Az idősek hagyományos életmódjában megfér egymás mellett a kereszténység és a természetvallás. A szoba sarkában éppúgy ott van a ház faragott védőszellemének bálványa és az ortodox ikon.

Internet alapú gazdaságot építenek

Szabó Ditta Észtországban is járt egy nyelvészeti konferencián. Tallinban és az ország más részein azt látta, hogy az észtek rendkívül találékonyak. Mivel nem túl sok ásványkincset tudnak kiaknázni, ezért a világhálóra alapították a gazdaságukat. Ezért náluk szinte minden képes működni interneten keresztül, és a mocsár kellős közepén is van wifi kapcsolat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában