erőművek éjszakája

2019.10.11. 18:00

Forró pillanatokat élhettek át a kaposvári fűtőműben

Diákok és érdeklődő felnőttek lepték el egy napra a kaposvári távfűtőművet. Az Erőművek Éjszakáján bárki megnézhette, hogyan termelnek hőenergiát a létesítményben.

Koszorus Rita

A sárga mellények a gyerekekre kerültek és már indulhatott is túra a távfűtőmű kacskaringós gyomrában.

– Mit gondoltok, mekkora lehet ez a kazán? – érkezett a kérdés a diákokat kalauzoló szakembertől.

– Milyen mértékegységre gondol? – jött a szakszerű kérdés a diákoktól. A távfűtőműben dolgozó szakemberek számára már a látogatás elején kiderült, leendő kollégákkal van dolguk. A csoport tagjai az Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziumból érkeztek és elektronikát tanulnak. – A szakmám része az elektromosság és ebből fogok majd megélni – mondta ifjabb Gallai Gábor, az intézmény egyik diákja. – Most azt is megtudhattuk hőenergiából elektromos áramot is előállítanak. Ráadásul a mai látogatásnak köszönhetően sokkal pontosabban megtudhattuk, mekkorák ezek a gépek. Akármilyen oktatáson vagyunk és nézhetünk filmet, képeket, az nem adja ugyanazt az élményt, mint amikor ideállok a turbina mellé.

Így aztán a fiatalok számára hatalmas élmény volt a gigantikus berendezésekkel való testközeli találkozás. Nem csak diákok számára volt egy napig nyitva a fűtőmű, hiszen az erőművek éjszakáján bárki betekinthetett a távfűtés kulisszái mögé.

Középpontban az energia

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal először hirdette meg az erőművek éjszakáját, amelyhez csatlakozott a Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő Szolgáltató Zrt. – Öt éve tartjuk a távhő-szolgáltatás napját áprilisban és azt láttuk, ez érdekli az embereket – mondta Zanatyné Uitz Zsuzsanna, a Kaposvári Vagyonkezelő Zrt., távfűtési műszaki vezetője. – Lehetőségünk van arra, hogy megmutassuk, hogyan termeljük a hőt.

Az akcióhoz csatlakozott az E.ON is, amelynek ugyanezen a Kanizsai utcai telephelyen van egy erőműve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában