gige

2019.10.07. 14:00

Hátrányból előny: dolgozó közösségé kovácsolódott mára a falu

A hátrányból sikerült előnyt kovácsolni a településen, kihasználva ehhez minden rendelkezésre álló helyi erőforrást. Dolgozó közösséggé kovácsolódott a falu az elmúlt években, és most büszkék az eredményeikre, amelyeket meg akarnak tartani a jövőben.

K.G.

dav

A hátrányból sikerült előnyt kovácsolni a településen, kihasználva ehhez minden rendelkezésre álló helyi erőforrást. Dolgozó közösséggé kovácsolódott a falu az elmúlt években, és most büszkék az eredményeikre, amelyeket meg akarnak tartani a jövőben.

Bálint Ildikó polgármester közigazgatási szakemberként mindig megtalálta a lehetőséget, hogyan lehet építkezni egy kis faluban. Már a pályája kezdetén segítette életviteli tanácsadással a szociálisan hátrányos helyzetű embereket, s ezt jó szóval, mosollyal fogadták, így egyre inkább a közösség részévé vált. 2008 óta van jelen a település életében, először mint egy ingatlan bérlője, majd később jegyzőként.

– A közmunkaprogram volt a fő eszközünk arra, hogy a szegénységet és az otthoni tengődést felszámoljuk – emlékezett vissza Bálint Ildikó. – Így lett jövedelme a családoknak. Eleinte nehezen hittem benne, de működik: a fiatalok megismerkedtek azzal, hogy rendszeresen fel kell kelni dolgozni, és azután, amit a szülők megcsináltak a faluban, az érték volt a gyerekek számára is, nem rongáltak, nem szemeteltek. A közös munka szellemi fejlődést és öntudatot adott. Ma már természetes, hogy a gyereknek iskolatáskája van, benne uzsonnával és tornacipővel, s a fiatalok tudnak önéletrajzot írni, elmennek a városba állást keresni, megállják a helyüket a munkaerőpiacon. Ma már egyre többen Kaposváron dolgoznak. Az idősebbek helyben fejlesztik a települést, miközben a picik helyben járnak óvodába.

A 400 lelkes településen 180 gyermek és fiatal él. Bár zömében hátrányos helyzetű családokat találunk Gigén, de dolgozó, aktív közösséget alkotnak. Korábban 100 százalékos volt a munkanélküliség a faluban, és Bálint Ildikó a polgármesteri ciklusa elején még romos, fűtetlen közintézményekkel találkozott. Az volt a célja, hogy megmutassa, hogy egy kistelepülést nem kell leírni, ha a helyi erőforrásaikat mozgósítani tudják. 2015-ben 68-71 emberrel indultak a közmunkaprogramok a településen. – Arra vagyok a legbüszkébb, hogy meg lehetett szólítani az embereket, és megtanultak együtt dolgozni – mondta a polgármester. – A súrlódásokkal együtt is képesek lettek kommunikálni a munka világában, és ma már mindenki láthatja az értékeket, amelyeket közösen alkottak.

Romjaiból újították fel azt az épületet, ami 30-40 éve katolikus iskolaként működött a községben. Most a helyi gyerekek óvodájaként működik. A korábban bezárt kultúrházat korszerűsítették, élettel töltötték meg. A ravatalozót a belügyminisztérium adósságkonszolidációs támogatásából hozták helyre. Az úthálózatuk felújítására is nyertek támogatást, a temetői út így kapott új aszfaltot, s a hősi emlékművet is felújították. Sok kulturális rendezvényre pályáztak. Az EMMI jóvoltából tavasszal gyermekkavalkádot szerveztek. A katolikus egyház támogatásával baba-mama programok, fejlesztő foglalkozások indultak az oviban. Kaposvárral közös pályázatot benyújtva gazdasági és életviteli tanácsadást tartanak a családoknak hetente. Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője felkérésére fogták össze a kistelepüléseket egy értékteremtő pályázattal. Gige gesztorságával nyolc környékbeli települést vontak be a programba, amelynek a célja az értékteremtés a Kapos és a Rinya mentén. Ennek tartották meg a projektnapját a hétvégén.

Gige minden évben benevez a Virágos Magyarország-versenybe, sok kulturális rendezvényt tartanak, megünneplik a jeles napjaikat. Ilyenkor sportolhatnak, a gyerekeknek foglalkozásokat szerveznek, a szülők kikapcsolódnak és kulturális értékekkel találkozhatnak. A pályázatok segítségével neves előadókat hívnak meg a községbe. Őket másképp nem lenne lehetőségük látni és hallani a helyieknek.

A gyerekeknek minden évben ingyenes úszótanfolyamot tartanak. Bálint Ildikó hozzátette: a település nagyon sok támogatást kapott a közmunkához a kormányzattól. Hitelük nincsen, a gazdálkodásuk kiegyensúlyozott. A terveik szerint a jövőben az orvosi rendelőt újítanák fel a Magyar Falu Programban. A terveikhez azonban meg akarják őrizni, féltik az eredményeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában