fotók

2019.10.08. 18:34

Pihentet, gyógyít és tanít Kaposvár legújabb okosparkja

Okoseszközök, kondigépek és játszóházak várják a kaposváriakat a város legújabb közösségi terén. A kórház régi déli tömbjében kialakított parkban a gyerekek és felnőttek is megtalálhatják a nekik tetsző elfoglaltságot.

Marosi Gábor; [email protected]

Rá sem lehet ismerni, úgy megváltozott a környezete a Bajcsy-Zsilinszky és a Fő utca közötti területnek. A régi kórházi épületek helyén egy több funkcióval ellátott okospark fogadja a látogatókat. A park közepén tó, körülötte napozóhelyek, padok, és egy tematikus játszóteret is építettek a Figurás Ház mögött. Szita Károly, Kaposvár polgármestere az átadón hangsúlyozta: ez egy olyan beruházás, amely esszenciája mindannak, ami fontos a kaposváriak számára. A romos területet élhető városi környezetté, egy modern, egészséges, zöld parkká alakították át. A cél az, hogy Kaposvár 2030-ra az ország legegészségesebb városa legyen. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: Kaposváron olyan gondos tervezés zajlik, amelyet a kormány örömmel támogat. Hozzátette: a parkban helyet kaptak a 21. századhoz tartozó innovatív megoldások, a fejlesztéseket pedig sokak élvezhetik majd.

 

Mezriczkyné Köves Márta, a Berzsenyi iskola tanár elhozta osztályát az átadóra. Azt mondta: látva ezt a környezetet, gyakran megfordulnak majd itt a gyerekekkel.

– Tetszik, hogy meghagyták a fákat – mondta Székács Józsefné. – Én kórházi alkalmazott voltam és ezen területen dolgoztam régen, így jól tudom, hogy mi volt itt korábban. Csodálatosan alakították ki a parkot, gyakran jövök majd ide – tette hozzá. Hasonlóan vélekedett Matucza Tímea is. A fiatal úgy gondolja: sokszor ellátogatnak majd barátaival a parkba, hiszen sok olyan okoseszköz megtalálható itt, amivel tanulni is lehet.

Figurás ház báboknak és tanároknak

Néhány épületet nem elbontottak, hanem felújítottak a park kialakításakor. Az egykori kápolna helyén 150–200 ember befogadására alkalmas úgynevezett figurás házat alakítottak ki, ahol bábszínházi előadásokat és pedagógiai továbbképzéseket is lehet tartani. Egy másik épületben a helyi vállalkozásokkal közösen egy informatikai inkubátorház működik majd. A harmadik felújított épületben pedig a Kaposvári Polgárok Házát alakítják ki. Hamarosan pedig kétszáz férőhelyes parkolót építenek, amelyet a kórházba érkezők ingyen használhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában