webshopok

2019.10.22. 20:00

Töretlen népszerűség: tabletet és étrendkiegészítőt is online rendelünk

Vonzóak a webshopok, a Magyar Posta Somogyban tavaly 720 ezer belföldi csomagot kézbesített. Országosan 2018-ban 41 millió csomagot kezelt a társaság. A vásárlók leggyakrabban mobiltelefont, a tabletet, a ruhát, étrend-kiegészítőt és kozmetikumot rendelnek az Európai Unión kívüli országokból.

Harsányi Miklós

Internetes vásárlás

Fotó: Löffler Péter

– Azt tapasztaljuk, hogy a webshopok népszerűsége töretlen – tájékoztatott Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője. – Az e-kereskedelem növekedésével párhuzamosan a küldemények száma is emelkedett évről évre.

Ha valaki európai uniós országból rendel meg egy terméket, fontos, hogy tájékozódjon az adott internetes oldalról, mennyire megbízható. A szóvivő szerint érdemes megnézni a vállalt szállítási határidőt is. Az EU-n belüli megrendelések vám- és áfamentesek, kivéve, ha eredetileg harmadik országból érkezett a termék, és a megvásárlásig vámszabad raktárban tárolták az EU területén. Példaként említette: ez a helyzet előfordulhat a Hollandiából érkező termékek esetén. Az unióból érkező termékek szállítási, majd kézbesítési ideje legfeljebb egy-két lehet. Aki az EU-n kívülről rendel, s a termék fizikailag is onnan érkezik, akkor a szállítási ideje szinte biztosan megnő. A szóvivő azt javasolta, hogy a termék megrendelésekor célszerű kérni a szállításra plusz szolgáltatást, például nyomkövetést. Ha valaki az ingyenes szállítási megoldást választja a termékek közönséges levélként érkeznek, ezért azokat postaládába kell kézbesíteni.

– Sokszor azonban még a postás táskájába is alig fér bele, nemhogy a postaládába – hívta fel a figyelmet. – Ilyenkor jellemzően értesítőt kap róla az ügyfél. Ezekhez a küldeményekhez nincs postai azonosító, vagyis életútjuk nem nyomon követhető. A távol-keleti országokból megrendelt áruk szállítási ideje 5-9 hét is lehet.

Ha egy küldemény az EU-n kívülről érkezik, azt vámkezelni kell, amennyiben a termék összértéke a 22 eurót meghaladja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában