miniszteri látogatás

2019.11.22. 17:08

A Paks II-ről is hallhattak a Vállalkozói Szalon vendégei Barcson

Hagyomány, hogy az év végén a Somogyi Vállalkozói Szalon a határvárosba települ, így látta vendégül a Barcs és Térsége Vállalkozók Egyesülete a szalon kaposvári tagjait az idei évad utolsó rendezvényén a művelődési házban. A somogyi vállalkozók Süli Jánost, a Paks2-ért felelős miniszter előadását hallgathatták meg.

Kovács Gábor

Koós Csaba, Barcs polgármestere köszöntötte a vállalkozókat, akik nélkül a város és a térség nem tudna előrejutni. A megnyitón szót kért a rendezvényt támogató Takarékbank képviseletében Tófeji Edina, a dél-nyugati régió igazgatója, aki elmondta: a november elsejei átalakulás után helyben maradva a régi hozzáállással és a személyes kapcsolattartással szolgálják az ügyfeleiket.

Ezután az est házigazdája, Lengyel János mutatta be Süli Jánost, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős minisztert, akit a számok és a tények emberének nevezett. Az atomminiszter azzal az üzenettel érkezett Barcsra, hogy az olcsó és biztonságos áram akár száz évre is meghatározhatja a régió lehetőségeit.

Süli János messziről indította az előadását: azzal kezdte, hogy az atomvárosból ökovárost kell alakítani, és vidéken kell tartani a fiatalokat, munkahelyekkel is. Hozzátette: korábban olcsó bérekkel csalogatták a befektetőket, de ezt az élet felülírta a munkaerőhiány miatt, ezért most rezsicsökkentéssel, olcsó árammal kell ide vonzani a vállalkozókat.

 

– A hagyományos erőművekben termelt energia ára nőni fog, mert a széndioxid-kvóta adó jellege arra ösztönzi a világot, hogy álljanak le ezekkel. De áramot termelni kell, ezért megnő az atomerőművek versenyképessége – vázolta a jövőt Süli János. Arra is kitért, hogy a felét fogyasztjuk az egy főre jutó áramnak, mint Ausztriában, de el fogjuk érni a „sógorok” szintjét. Még az energiatakarékosság is áramot igényel ugyanis, mert a fűtéssel spóroló hőszivattyús rendszerek és az elektromos autók is árammal működnek.

Paks2 történetét ismertette a miniszter. 2015 óta Brüsszel felülvizsgálta a terveket, és a versenyeztetés, a megtérülés, az állami támogatás témájában, és más kérdéskörökben is a magyar államnak adott igaz, így folytatódhat az építkezés, de 16 hónap leállás után nem egyszerű felvenni a fordulatszámot. Szeptemberben kapták kézhez a Paks2 terveit, ami 300 ezer oldal a műszaki mellékletekkel együtt. Ebből szerkesztenek egy 50 ezer oldalas építési engedélykérelmet, amit jövő nyáron fogadhat el a hatóság. A Nemzetközi Atomenergetikai Bizottság száz nyugati szakértője ellenőriz mindent. Előreláthatóan a jövő év végére juthatnak el addig, hogy 8 millió köbméter földet megmozgatva elindulhatnak a földmunkák. A vizet ki kell szárítani a talajból, mert egymillió köbméter betonból áll majd az alaplemez.

A környezetvédelmi engedélyek már megvannak. A biztonság teljes, mert az épületből nem kerülhet ki sugárzó, káros anyag semmilyen szituációban, árvíz, földrengés nem árthat. Az új blokkokat egy kettős kupola, egy méter-egy méter húsz centis vasbeton falszerkezet védi a belső robbanástól és a rázuhanó repülőgépektől is.

Kérdésre Süli János elmondta, hogy a magyar vállalkozók az orosz fővállalkozón keresztül tudnak csatlakozni a beruházáshoz, mert az orosz fél versenyeztet meg mindent. Az irányítástechnikai rendszerek beszerzésére, és más feladatokra már szerződtek a világ élvonalába tartozó francia, német és amerikai cégekkel. Azonban magyar vállalkozók jó eséllyel pályázhatnak a belső úthálózat vagy a szennyvízrendszer kialakítására.

A helyi termékeket népszerűsítik a barcsi vállalkozók

Sikeres, jó évet tudhatnak maguk mögött, összegezte Rideg Gábor, a Barcs és Térsége Vállalkozók Egyesületének elnöke. Ebben az évben 16 rendezvényt tartottak, köztük egy kirándulást a szomszédos Horvátországba. A 60 helyi vállalkozást tömörítő szervezet még a tagságánál is több embert mozgat meg Barcson, a művészeti, sport vagy éppen jótékonysági rendezvényeivel. A legutóbb indított rendezvénysorozattal Barcs és térsége helyi termékeit népszerűsítik. Ebből a vállalkozói szalonban is bemutatót tartottak.

Tóth Tamás főzőmester kézműves pálinkáit és a balatonföldvári Podmaniczky szőlőbirtok és pincészet borait kóstolhatták a vendégek. Az ételeket és a kiszolgálást a Csillag étterem biztosította. Ezen kívül a drávaszentesi Sztranyák családi gazdaság kézműves sajtjai, Papp József házi füstölt hústermékei, Fenyősi Andrea virágkötő dekorációi kerültek az asztalra. A szalon résztvevőit a Somogyi Hírlap újonnan megjelent szakácskönyvével, és a Barcsi Gyógyfürdő és Rekreációs Központ által felajánlott kétszemélyes strandbelépővel is megajándékozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában