fotók

2019.11.09. 11:00

A stressztől leblokkolhatunk, de mozgósíthatja is tartalékainkat

Visszatérő vendég egy visszatérő helyszínen: Kitanics Márk klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus, igazságügyi pszichológus szakértő másodjára volt a Somogyi Vállalkozói Szalon meghívott előadója, ezúttal a Katica Tanyán.

Kovács Gábor

A helyszín és az előadó is kínált ezúttal valami újat: a Katica Tanya a fenntarthatóság terén előrehaladva gazdagítja Somogy turisztikáját, Kitanics Márk pedig azt mutatta meg, hogyan lehet a munkaerőt megtalálni és megbecsülni egy megváltozott piaci helyzetben, amelyhez alkalmazkodniuk kell a gazdasági élet szereplőinek. Ezekkel a gondolatokkal köszöntötte a megjelenteket Lengyel János, a Somogyi Hírlap főszerkesztője. Sokan voltak kíváncsiak az előadásra, köztük Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés újraválasztott elnöke, és Varga József, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A vendégek a Katica Tanya ételeit fogyasztották, és a balatonboglár-szőlőskislaki Katona borház nedűit ízlelhették.

Kitanics Márk megosztott egy vele megesett történetet a hallgatósággal. Megkeresték egy gyártól, mert az volt a gondjuk, hogy termeléskiesés fenyegette őket. A ludas a dolgozói stressz volt, mert rengetegen már be sem mentek erre a munkahelyre a pszichés problémáik miatt. A vezetők azt kérték, hogy a pszichológus állítson fel egy rendelőt az üzemben, és ott fogadja a pácienseket a gyárból.

A helyzet általánosságban azóta nem lett jobb, sőt megjelent a vállalkozói stressz is, hiszen manapság lasszóval kell fogni a munkaerőt.

– Régen sok alkalmassági vizsgálatot végeztem – idézte fel Kitanics Márk. – Nemrég egy barátom eladót keresett a boltjába, és már dörzsöltem a kezem, hogy kiválaszthatom a legmegfelelőbb jelentkezőt, ám három hónap alatt mindössze egyetlen munkakereső érdeklődött. Azt is elmondhatjuk, hogy a szervezeti kultúra alapvetően megváltozik, minden összeomlott, amit eddig tudtunk róla.

Nem csoda, ha az átalakult környezetben a stressz megviseli a vállalkozókat, gazdasági vezetőket, menedzsereket. Pedig a stressz önmagában még nem negatív jelenség, hiszen az csupán az élőlények válasza a veszélyekre. Azonban a tartós, folyamatos vagy a gyorsan változó stressz rendkívül káros. Akkor őrli fel az embert, ha befolyásolhatatlan és megjósolhatatlan. Néhányunkat a stressz arra sarkall, hogy mozgósítsa a tartalék energiáit, mások azonban leblokkolnak a szorongástól.

– Úgy küzdünk meg a stresszel, amilyen szociális mintákat találunk – mutatott rá a szakértő. – Az elkerülő típus óvakodik az ingerektől, menekülő útvonalakat választ. Az érzelemközpontú alkat az alkohollal, droggal, szexszel csökkenti a feszültséget, ezekből azonban függőség alakulhat ki. A problémaközpontú megközelítést választók elemzik és átértékelik a helyzetet, míg mások inkább segítségorientáltak.

Vannak valós megoldások, sorolta fel Kitanics Márk. Ilyen a társas kapcsolatok keresése és kiaknázása, a testmozgás, a természetjárás, az információk csökkentése, úgy mint a kikapcsolt tévé és mobiltelefon. Fontos a pozitív önértékelés, az „ezt is kibírom”-szemlélet. Rengeteget segíthet egy munkahelyen az eljárási protokoll, amely leírja, hogy lépésről lépésre mi a teendője egy alkalmazottnak egy szituációban. A stresszt oldja a rutin és az évek tapasztalata egy munkakörben.

A legfontosabb azonban az odafigyelés. Egy kutatás arra keresett választ, hogyan növelhetik a termelékenységet egy gyárban. A gépek maximumon jártak, ezért az emberi tényezővel igyekeztek valamit kezdeni. Ha a dolgozók kérésére megnövelték a fénymennyiséget, akkor örvendetesen nőtt a termelékenység. Igen ám, de akkor is emelkedett, ha lecsökkentették szintúgy a munkások óhajára. Vagyis a lényeg az volt az embereknek, hogy odafigyeltek a véleményükre. A jó vezető tehát az, aki végigmegy a gyáron, és mindenkivel beszélget, érdeklődik. Ezzel együtt azonban a gazdasági szervezeteknek tanácsosabb átállni a patriarchális szemléletről a hierarchikusra. A munkavállalónak hasznos megújulnia, ha belefásul a munkájába, de az ember már csak olyan, hogy sok dologról tudja, változtatnia kellene rajta, azonban kényelmességből mégsem teszi meg, tette hozzá a pszichológus.

Színes az őszi és a téli kínálat is a patcai Katica Tanyán

Szép az ősz a Katica Tanyán, nem csoda hát, ha az enyhe időben sokan kirándultak az országszerte ismert élményközpontba. Ám télen is igyekeznek fenntartani az érdeklődést, tudtuk meg Handó Jánostól és Handó Esztertől, a tulajdonosoktól. Tapasztalataik szerint a beltéri játszó alkalmatosságok a rossz időben is keresettek, népszerűek a mászófalak, az okos asztali és táblás játékok a kisebbeknek, nagyobbaknak. Ám úgy látják, hogy a nyáron nyílt elektromosgokart-pálya a legnagyobb sláger, ahol a nagyobb fiúk, valamint az apák és a gyerekek együtt is indulhatnak a kétszemélyes járművekben. A játszóház is nagy kedvenc télen, sok család választja szülinapok ünneplésére. A gokartpályához tartozóan egy újabb napelemparkot is telepítenek. A komplexum természetesen több energiát igényel télen, de mivel nyáron azt a napelemek megtermelik, ezért energetikai szempontból fenntartják magukat. Nemrég egy ökosuli-pályázat nyertesei két-három napot töltöttek a tanyán, rengeteg élménnyel gazdagodva térhettek aztán haza. Nagy szenzáció a lámacsalád a tanyán, a nyáron tartottak lámaesküvőt. A vemhesen érkezett Saci, a lányláma azóta megszülte Zsófit, a kis lámát, aki hasonlít a nevelőapjára, Samura. A hím láma azonban félrelépett és eltörte a lábát. Most lábadozik, javul az állapota, de speciális diétán tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában