a geográfia világa

2019.11.12. 11:30

Álmaink útján a földrajz is kalauzolhat egy életen át

A geográfus szakma szépségeiről, a földrajzban rejlő lehetőségekről és a tudomány­ág aktuális kérdéseiről is hallhattak a téma iránt érdeklődő diákok a Munkácsy Mihály Gimnázium geográfus tehetségnapján.

Koszorus Rita

Zsúfolásig megtelt a programnak helyszínt biztosító földszinti tanterem, a diákok érdeklődve várták a szakemberek előadását. – Érdekelnek a jelenlegi földrajzi problémák, a földrajzot egyébként is nagyon szeretem – mondta el kérdésünkre Handó Júlia.

A legtöbb diák így volt ezzel, hiszen az intézményben nagy hangsúlyt fektetnek a földrajzoktatásra. – A Lóczy Lajos Geográfus Tehetségpont, alapvetően az iskola egyik profilja a tehetségek tantárgyakon túli felkarolása segítése – mondta Kerese Tibor, a Tehetségpont koordinátora. – A földrajz korábban nem volt rangos tantárgy, de a geográfia nagyon szép tudomány. A legfőbb célunk, hogy ezt megmutassuk a fiataloknak és azt is, hogy van felsőfokú képzési lehetőség. – Azt lehet látni, hogy bár a földrajzra jelentkezők száma csökken, de ez a kevesebb fiatal felkészültebb – fogalmazott Wilhelm Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara Földrajzi Intézet docense. – A felkészültségükből adódik, hogy sokkal több lehetőségük van elhelyezkedni.

Ráadásul a földrajz és a geográfia távlatokat nyithat meg a diákok előtt. – Azért vagyok itt, hogy azt demonstráljam, a földrajz mire jó – tette hozzá. – Az elmúlt négy évemet a Külügyminisztérium munkatársaként Indiában töltöttem, a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ igazgatója voltam. Ez az egész azzal indult, hogy földrajz-biológia szakra jelentkeztem a Pécsi Tudományegyetemre, és ott maradtam. A kutatói kíváncsiság vonzott India felé, és ezt eredményezte. A földrajz tehát arra is jó, hogy megalapozzon egy ilyen kulturális kíváncsiságot.

A geográfus tehetségnapon a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi intézete mutatkozott be, ahol a geokarrier lehetőségeiről is hallhattak.

Minden, ami geográfia: országot hódítanak a legjobbak a versenyeken

A somogyi diákok földrajz terén minden tanévben brillíroznak, teszik ezt az Oktatási Hivatal által szervezett és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott versenyeken. Tavaly tizennégy országos, hét az Oktatási Hivatal által támogatott és négy regionális versenyen mérettek meg a somogyi diákok. Az iskolai fordulókon 5900 diák versengett, s közülük 687-en jutottak be a megyei fordulóra. Minden évben a Munkácsy Mihály Gimnázium szervezi meg az Országos Lóczy Lajos Földrajzversenyt. Az intézmény igazgatója, Gyallai Katalin köszöntőjében azt mondta: a geográfus tehetségnap kicsit erre a versenyre való ráhangolódás is egyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában