Tehetségnap

2019.11.13. 19:30

Profi kutatásokat mutattak be a hallgatók

A természetvédelem, az agrártudományok és a neveléstudomány témájában is születtek dolgozatok, amelyeket a hetedik egyetemi tehetségnapon mutattak be a Kaposvári Egyetem hallgatói.

Koszorus Rita

A vadátjárók és ökológiai átjárók használatát, munkaerő megtartási stratégiákat, de az élelmiszer-pazarlás mértékét is vizsgálták azok a hallgatók, akik bemutatkoztak a Kaposvári Egyetem tehetségnapján. Gőbel Rebeka dolgozatában arra kereste a választ, hogy mennyi élelmiszert dobunk kukába, s vajon a speciális étrendet követők kevesebbet pazarolnak-e, mint mások. – Bebizonyítottuk, hogy a hazai háztartások élelmiszer-pazarlása nem haladja meg az uniós átlagot – mondta lapunknak Gőbel Rebeka. – A kutatásunk során arra jutottunk, hogy fejenként évente átlagosan 62,5 kiló élelmiszer vész kárba.

Két héten át naplózták az eredményeket, amelyekből az is kiderült, hogy a nyugdíjasok háztartásaiban kevesebb élelmiszer-hulladék keletkezik, mint a fiatalabbaknál. Gőbel Rebeka elmondta: a kutatásban húsz háztartás vett részt, s valamennyien feljegyezték a kukába kerülő élelmiszereket. A fiatal kutató szerint a kutatás a résztvevők szemléletére is hatással volt.

Az egyetemi tehetségnap minden évben igazi ünnep a somogyi campuson. – Azok a hallgatók mutathatják meg magukat, akik tudományos diákköri munkában vettek részt – mondta Szente Viktória, az Egyetemi Tudományos és Művészeti Diákköri Tanács titkára. – Ők vállalták azt is, hogy az egyetemi oktatáson kívül további munkát fektetnek a kutatásba és szívesen dolgoznak együtt oktatóikkal, akik konzulensként segítik a munkát.

Idén is mind a négy karon születtek bemutatásra méltó dolgozatok, amelyeket öt szekcióban negyvenkét hallgató tárt a hallgatóság elé.

Tovább javult a kaposvári diákok vitaképessége is

Az egyetemi tehetségnapon Kovács Melinda, a Kaposvári Egyetem rektora köszöntötte a résztvevőket.

– Minden elismerésem azoké a hallgatóké, akik bemutatták munkájukat és eredményeiket – mondta a rektor.

– Az egyetemi tudományos diákköri munka a Kaposvári Egyetem egyik erőssége, nálunk már hagyománya van ennek.

Hozzátette: a tudományos diákköri munka óriási fejlődésen ment át az elmúlt tíz évben, és nem csak a kutatások és prezentációik lettek profibbak, de a diákok vitaképessége is javult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában