jubileum

2019.11.26. 17:30

Tizenöt év emlékeit gyűjtötték össze a művészeti kar oktatói és diákjai

Tizenöt éves a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kara, ebből az alkalomból szakmai konferenciát és kerekasztal beszélgetést rendeztek arról, hogy tanítható-e egyáltalán a művészet? Egykori és jelenlegi diákok, oktatók vettek részt a jubileumi eszmecserén.

K.G.

A rendezvényen Huszti Gábor, a Somogy Megyei Önkormányzat alelnöke, és Kovács Melinda, a Kaposvári Egyetem rektora is részt vett. Az egykori alapító, Leitner Sándor professzor emeritus emlékezett vissza a kezdetekre. Felidézte, hogy a kaposvári színház volt a bölcső, köré kellett építeni a művészeti ágakat.

– 1975-ig élt bennem az az „őrült” elképzelés, hogy mindenkit megtanítok rajzolni, még azt is, akinek nincs érzéke hozzá – mondta előadásában a festőművész. – Erre egy pedagógiát fejlesztettem ki. Ma azt gondolom, hogy egyetlen tehetséges embert sem szabad elveszteni, mindent meg kell tenni értük, és segíteni a fejlődésüket.

A művészeti kar jelenlegi hallgatói is figyeltek az ünnepségen.

– Az alapkérés ugyanaz, hogy meg tudja-e váltani a világot egy diák? – tette fel nekik is a kérdést Hatos Pál, a kar dékánja – Erre mindenkinek van 70-80 éve, és a lemez A oldalán kell megtenni a bátrabb lépéseket. Ehhez motiváció szükséges.

– Örök dilemma, hogy tanítható-e a művészet – foglalta össze Kozma András dramaturg. – Fontos, hogy a művészet mesterségbeli tudása tanítható, sőt tanítani szükséges, hogy a módszereket, az eddig felhalmozott tudást átadjuk a diákoknak. Van azonban egy olyan része is, ami nem oktatható, ezért inspiráción, játékosságon keresztül kell felébresztenünk bennük a kreativitást, különösen a színházról beszélve. Vagyis egyszerre kell átadnunk a tudást és a tudás meghaladásának a képességét, egy olyan szemléletet, amely az alkotó embert jellemzi.

Délután a földszinti aulában kiállítás nyílt a végzett hallgatók műveiből, ami az elmúlt 15 év keresztmetszetét adta. Látvány- és jelmeztervezők, fotográfusok, képzőművészek, mozgóképes művészek mutatták be az alkotásaikat. A tárlat február 10-ig látogatható. Este fényfestést varázsolnak az aula falaira, majd fáklyás felvonulásra várják a hallgatókat. Háromszáz érdeklődő nézte végig a volt színészhallgatók műsorát a Németh Antal Színművészeti és Kulturális Központban. Olt Tamás rendező állított színpadra egy zenés esztrádműsort, amelyhez a jelenlegi Kéri Kitty-Uray Péter osztály hallgatói is csatlakoztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában