bábjáték

2019.11.22. 11:30

Vitéz László és társai ma is segíthetnének eligazodni az életben

Kikopott az oktatásból, pedig nagy szükség lenne rá. A 80-as években szárnyaltak a bábjátékok, a tanórák részeként juthattak hozzá a gyerekek – hangzott el a Színház és pedagógia című szimpóziumon a Kaposvári Egyetemen.

Góz Lilla

– Nincs olyan képesség, személyiségjegy, amit ne tudnánk a bábjátékkal fejleszteni – mondta Láposi Terka színházpedagógus, aki 40 éve tanítja és műveli a bábjátékot. Előadásában kiemelte: a bábok segítenek a hangképzés javításában, s a személyiségzavarral, beilleszkedéssel küzdő óvodások is gyógyíthatók a játékkal. Az utóbbi évtizedekben viszont háttérbe szorult az oktatásban a bábművészet.

– Nem alkalmazzuk, nincs a helyén az oktatásban, pedig 80-as évek közepétől a 90-es évek közepéig még a művészeti oktatás szárnyalt, s a bábjáték szerves része volt a vizuális nevelésnek, a magyar nyelv és irodalomnak, a táncnak és drámának. Sajnos napjainkban kikopott – tette hozzá Láposi Terka.

– A színház minden korosztályra hat, de a gyerekekre különösen, ők másképp értelmezik, amit látnak, az út elején vannak – mondta Szentirmai László, a Magyar Bábjátékos Egyesület elnöke. Hozzátette: a fiatalok mindent befogadnak, s nagyon nem mindegy, milyen tartalmakat közvetítünk.

– A színház nem pirula, nem segít, ha beadom a gyereknek a 35 perces előadást a 2 heti figyelem helyett, de segít megrágni újból az életet, megmutatja a helyes útvonalat, amin közlekedniük kell – tette hozzá a nyugalmazott dékánhelyettes. Szentirmai László megjegyezte: sok mindent kínál a világ, kevés olyan része van, ami érzelmekre, erkölcsre épül. A Színház és pedagógia szimpózium a Kaposvári Egyetem 150 éves a tanítóképzés programsorozatának befejező rendezvénye volt, amelyet a Roma Szakkollégiummal közösen szerveztek.

– Fontosnak tartottuk a művészeti nevelés ezen szegmensének kiválasztását, ugyanis nagyban segíthet a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatásában – mondta el Kovács Zoltán, a Roma Szakkollégium igazgatója. Podráczky Judit oktatási rektorhelyettes köszöntőjében elmondta: a bábszínjátszás a felsőoktatásban az utóbbi időszakban háttérbe szorult. Campusuk viszont évek óta szorosan együttműködik a kaposvári Bábszíntérrel. A rendezvényen a kaposvári bábszínjátszásról láthattak kiállítást az érdeklődők, valamint Vitéz László is megelevenedett Pályi János, a Bábszíntér vezetőjének segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában