kegyelet

2019.12.17. 18:02

Vörösmarty Magda hamvait helyezték el a Keleti temetőben

Vörösmarty Magda grafikusművész hamvait helyezték el kedden ünnepélyes keretek között a Keleti temetőben.

Harsányi Miklós

Az alkotó 1933-ban született a megyeszékhelyen, s 2017-ben a fővárosban temették el. Puskás Béla, a megyei temetkezési kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a megemlékezés résztvevőit.

Simon László, a Somogyiak Baráti Körének tiszteletbeli elnöke két éve levelete írt Szita Károlynak, Kaposvár polgármesterének, s arra kérte, hogy a város biztosítson méltó sírhelyet Vörösmarty Magdának. Halmos Klára grafikusművész méltatta az elhunyt alkotó művészi munkásságát, aki a Munkácsy Leánygimnáziumba járt, s a budapesti Iparművészeti Főiskola díszítő-festő szakát 1959-ben végezte el. Vörösmarty Magda az alkalmazott grafika valamennyi területén alkotott, s a magyar és nemzetközi plakátművészet kiemelkedő alakja volt. Számos kiállításon vett részt itthon és a világ különböző országaiban Japántól Lengyelországig. Sok díjat kapott, „Az év legjobb plakátja” díjat kétszer nyerte el, s New Yorkban, Bukarestben és a Budapesti Nemzetközi Vásáron is első helyezést nyert el. Vörösmarty Magda életének csaknem 50 esztendejét a művészet ölelte át, mely az alkalmazott grafikában, a plakát tervezésben teljesedett ki.

Az ünnepség végén Vörösmarty Magda ismerősei, tisztelői a megemlékezés virágait helyezték el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában