bevásárlás

2020.01.16. 14:00

Ha nincs elég vásárló, a kisebb településeken bezárják a boltot

Alig pár tucatnyi ember tartja életben a kis településeken működő boltokat. Gálosfán például naponta ötvenen-hatvanan térnek be a falu egyetlen boltjába, de a szomszédos Bőszénfán is csak néhánnyal többen.

Marosi Gábor

Kenyér, tej, tojás és szalámi is került Kovács Katalin bevásárlókosárába. A gálosfai asszony szinte mindennap bemegy a boltba, hogy az alapvető élelmiszereket megvegye, de a nagy bevásárlást is helyben intézi el. Elmondása szerint: amire a mindennapok során szüksége van, azt meg tudja venni, ezért örül annak, hogy még működik a kisbolt.

A tapasztalatok szerint főként idős emberek vásárolnak a boltban, hiszen ők már nehezen tudnak Kaposvárra beutazni, ezért mindent helyben szereznek be. A bolt dolgozója, Sipos Józsefné elmondta: ha valami nem kapható náluk, de egy vásárlónak szüksége van rá, akkor megrendelik az adott terméket. A bolt egyébként kedd és vasárnap kivételével minden nap nyitva van.

Az alig több mint ötszáz lelkes Bőszénfán is hasonló a helyzet. Koncz Sándorné, boltos szerint főleg reggel hét és fél kilenc, valamint délután fél négy után van nagyobb forgalom. A törzsvásárlók nyugdíjasok, kismamák és önkormányzati dolgozók, de reggelente az iskolások is betérnek egy kiflire és kakaóra. A bolt azonban korlátozott nyitva tartással üzemmel. Reggel fél héttől háromnegyed tizenegyig és délután háromtól, öt óráig lehet vásárolni, kedden viszont csak délelőtt tízig.

Guth Istvánné és Marosvölgyi Mónika szerint, akik éppen szatyrukat pakolták meg, nagy szükség van a boltra, a városba ugyanis nem mindig tudnak beutazni. Van olyan termék, amelyik valamivel drágább mint mondjuk egy bevásárlóközpontban, de ha az útiköltséget hozzászámolják, akkor is jobban megéri helyben vásárolni. – Támogatjuk a helyi boltot – fogalmazott Nyitrai István, Bőszénfa polgármestere. – Az önkormányzat mindig itt veszi meg azt, amire szükség van. Úgy gondolom, elemi érdekünk az, hogy egy bolt legyen a faluban. Hiszen, ha hirtelen elfogy otthon a liszt, akkor csak átugrik az ember és nem kell ezért beutaznia a városba – tette hozzá a település vezetője.

Nincs több vevő

Hatta József, a Somogy Coop Egyesület elnöke szerint a bérek, a járulékok és az energiaköltség növekszik, vásárlóból viszont nem lesz több. Árat sem tudunk emelni, a vásárlóink többsége nyugdíjas – mondta. – Bízunk abban, hogy ez a támogatás megvalósul, mert csak így tudjuk megtartani a dolgozóinkat is. Több településen is kényszerből részmunkaidőben dolgoznak az emberek.

Támogatást kapnának a falusi boltok

A kistelepülési boltok forgalma sokat csökkent az elmúlt években. A pénzkiesés miatt Somogyban is néhány boltot be kellett zárni a tavalyi évben. Azért, hogy kevesebb üzletre kerülhessen lakat, a kormány mentőövet „dob” a falusi kisboltoknak. A tervek szerint az összes kétezer fő alatti településen működő bolt támogatást kapna.

– Üdvözülnénk, ha ez megvalósulna – fogalmazott Hatta József, a Somogy Coop Egyesület elnöke. – Gyakorlatilag a kistelepüléseken ez a boltbezárási folyamat körülbelül öt éve indult el, sok helyen ugyanis már nem lehetett gazdaságosan üzemeltetni a boltokat. Nagy szükség van a kormányzati támogatásra, hiszen enélkül öt éven belül sok kis falusi élelmiszerbolt bezárhat. Először a pár száz lelkes településeken, aztán szép lassan a nagyobb falvakban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában