betegségtudat

2020.01.20. 11:30

Lázasan igyekszünk még a kórházi ágyra

Átlagosan csaknem tíz napot töltenek kórházban a magyarok az Eurostat adatai szerint. A nemrég publikált 2017-es felmérés alapján az Európai Unió egészét tekintve a magyarok voltak a leghosszabb ideig kórházban.

Marosi Gábor

Korház, járóbeteg ellátás.

Fotó: Bús Csaba

Dús István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Somogy megyei elnöke úgy véli: a szocializmusból maradt „hagyomány” miatt vannak hosszabb ideig kórházban a magyarok. Régen ugyanis ráérősebben működött az egészségügy és egy-egy betegség kivizsgálása miatt tovább feküdtek bent az emberek. – Lassan indult el az otthonápolás is – fogalmazott Dús István. – Magyarországon még csak néhány éve működik ez a szolgáltatás, külföldön azonban már régebb óta. A különféle szolgálatok olyan betegeket gondoznak otthon, akiknek mondjuk már csak infúziót kell adni, vagy utókezelésre szorulnak, esetleg gyógytornára van szükségük.

Az Eurostat adatai szerint hazánkat a csehek, a franciák és a németek követik, a legjobb helyzetben pedig a hollandok vannak, akik átlagosan négy és fél nap után hagyják el a kórházat. – Hollandiában otthon szülnek a nők – folytatta Dús István.

– Emiatt is ennyire alacsony ez a szám. Akik azonban kórházban szülnek, őket is nyolc óra múlva hazaengedik. Nálunk azonban három, négy napot is eltölt egy édesanya a kórházban. Azt gondolom, hogy tíz éven belül már kevesebb napot lesznek kórházban a magyarok és hamarosan megközelítjük az európai átlagot, ami hét nap körül van – tette hozzá.

Dús István tapasztalatai szerint: még mindig nagyon sokan fordulnak orvoshoz kisebb bajokkal. Erről egyelőre nem tudták leszoktatni az embereket. – Több külföldi országban például be kell jelentkezni a háziorvoshoz – hangsúlyozta a MOK Somogy megyei elnöke. – Ha valaki három napig lázas, akkor csak utána megy el orvoshoz. Az egészségnevelés sokkal másabb, mint nálunk. Itthon, ha délután négykor lázas lesz egy gyerek, akkor este nyolckor már beviszik az ügyeletre. Holott nem kell azonnal orvoshoz rohanni, hiszen vannak lázcsillapítók, ráadásul a láz öli a baktériumokat. Nyugaton például a biztosítók szabják meg, hogy milyen szolgáltatásért fizetnek. Svédországban megvan, hogy mennyi háziorvosi nagy és kis vizitet támogatnak, de ha valaki többször akar orvoshoz menni, azt meg kell indokolnia. Nálunk azonban még nincsenek ilyen szabályok – fogalmazott Dús István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában