begyűjtés

2020.01.07. 20:00

Röpülnek a fenyők a kukásautóba, majd komposzt lesz belőlük

Megkezdődött a karácsonyfák elszállítása Kaposváron. A Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. az idén januárban ezen a héten és január 21-én gyűjti be a fenyőket, amelyet telephelyükön komposztálnak.

Góz Lilla

Kedden délelőtt a Németh István fasorba érkezett a kukásautó. Ezúttal nem a szemetet szedték össze, hanem a karácsonyfákat.

– Ide bedobjuk, aztán a gép tömöríti – mondta el az egyik dolgozó. A Hunyady utca felé vették az irányt. Tóth József két méteres normand fájáról vízkeresztkor szedte le a díszeket, reggel pedig a ház elé kitette a fenyőt.

– December 21-én Kaposváron mi választottuk ki a fát és aznap vágták ki, december 22-én már előkarácsony volt, mert akkor ért ide mindenki a családból – mondta el a kaposvári férfi. Hozzátette: minden évben élő fenyőt választanak.

– Kaposváron a héten megkezdtük a fenyőfák begyűjtését, a tervek szerint pénteken befejezzük, legközelebb pedig január 21-én visszük el – mondta el Szilágyi Ádám a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. Kérik a kaposváriakat, hogy a fenyőfákat helyezzék ki kora reggel öt óráig az ingatlan előtti közterületre, társasházak esetén a gyűjtőkonténer mellé tegyék ki úgy, hogy a forgalmat ne akadályozzák. Nem kell felvágni és összekötni a fenyőket, csak a járatok útvonalába rakják ki. Továbbá minden díszt, szaloncukor papírt, csillagszórót távolítsanak el a fenyőfákról, azaz teljesen lecsupaszítva helyezzék ki azokat. A begyűjtött fákat a vállalat komposztálja a Kaposvári Komplex Hulladékkezelő Központban.

Kaposszerdahelyen hétfőn kezdték el begyűjteni a fenyőket a házak elől. Prépost László polgármester elmondta: az ágak az önkormányzat aprítógépébe kerülnek, majd a összekeverik a száraz darálékkal. A Biztos Kezdet Gyermekházat fűtik ezzel. Barcson is a héten kezdték meg a fenyőfák elszállítását. A szolgáltató azt kéri, ha a fa másfél méteresnél nagyobb, akkor a kukák mellé kettévágva helyezzék ki. Január és február hónapokban a fenyőfák a Dél-Kom Nonprofit Kft. barcsi hulladékudvarában is leadhatók.

 

Komposzt vagy a kert dísze

– 2018-ban 35 tonna fenyőt gyűjtöttünk be Kaposváron, tavaly tíz százalékkal kevesebbet 30-31 tonnát – jegyezte meg Szilágyi Ádám. Hozzátette: ez a mennyiség mindössze egy százaléka az általunk kezelt zöldhulladéknak, ezért nem okoz problémát a komposztálásban. Egyre többen vásárolnak földlabdás fenyőfákat, amelyek a szakemberek szerint csak tíz napot bírnak ki a meleg lakásban károsodás nélkül. Kiültetés előtt folyamatosan kell a növényt a hideghez szoktatni: tartsuk 15-16, majd hidegebb helyen 5-6 Celsius fokon és azonnal ültessük ki, ha enyhébbek a téli napok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában