Tableten a tudás

2020.02.03. 20:00

Applikációval tanulják a nyelvet a Kodály-iskola diákjai

Tankönyv nélkül, hallás alapján, táblagép segítségével tanulják az angol nyelvet délutánonként a Kodály-iskola hatodik és hetedik osztályos diákjai. A pedagógusok szerint ezzel a módszerrel sokkal hatékonyabban sajátíthatják el az idegennyelvet.

Marosi Gábor

Hétfő délután még csak ismerkedtek a programmal a Kodályos diákok, pár nap múlva azonban már élesben is kipróbálhatják a DynEd elnevezésű nyelvtanulási programot. Rozsosné Pallos Kornélia, a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola angol nyelvtanára elmondta: a különleges tanulási módszer lényege, hogy első sorban beszéden alapul, az írás pedig egy kicsit háttérbe szorul. – A tanár gyakorlatilag irányító szerepet tölt be – fogalmazott Rozsosné Pallos Kornélia. – Mindent táblagép segítségével tanulnak meg a fiatalok. A diákoknak ki kell tölteniük egy tesztet, a program pedig megmondja, hogy tudásban jelenleg hol állnak, ezután pedig felajánlj különféle tanfolyamokat. Mindenki a saját tempójában sajátíthatja el a nyelvet és nem a tanár szabja meg, hogy mikor kell továbbmenni a tananyaggal. A lényeg, hogy a diák elmélyítse azt a tudást, amit kap.

– Úgy tanít a módszer, mint amikor valaki a saját anyanyelvét tanulja – folytatta Rozsosné Pallos Kornélia. – Így sokkal jobban megmarad bennük az angol, hiszen amit egyszer megtanulnak, azt nagyon sokszor vissza kell ismételni. Időnként a program visszatér egy-egy témakörhöz és számon is kéri. Hetente két alkalommal, negyvenöt percet tanulnak ezzel a diákok. Az egyik nap csak a táblagépet használják, a második nap viszont a tanárral kell beszélgetniük arról, amit megtanultak. Arra buzdítjuk a fiatalokat, hogy töltsék le az alkalmazást otthoni gépeikre is, mert a heti két óra tanulás az nagyon kevés – tette hozzá a nyelvtanár.

Használható nyelvtudást szereznek

A DynEd nyelvtanulási programot az Amerikai Kereskedelmi Kamara egyik alapítványa biztosította a Kodályos fiataloknak. Az alapítvány számára ugyanis fontos, hogy használható nyelvtudást szerezzenek a diákok. A programot Amerikában fejlesztették ki és egyelőre csak angol nyelven érhető el. Rozsosné Pallos Kornélia kiemelte: a módszert Magyarországon néhány helyen már használják, Kaposváron azonban a Kodály-iskola az első, ahol ezt tesztelik. Hozzátette: a táblagépes tanulást csak délutáni foglalkozásokon használják a diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában