multikulti

2020.02.18. 17:27

Elhozták hazájuk farsangi szokásait a gyerekeknek

Ha februárban cetliket akasztunk a fákra a kívánságainkkal, teljesülnek, amikor a növények kirügyeznek – egy az érdekes népszokások közül, amelyekről a Compass Egyesület külföldi önkéntesei tartottak előadást a somogyi gyerekeknek.

K.G.

A Compass Egyesület fiatal külföldi önkéntesei interkulturális előadásokon mutatják be a hagyományaikat és az országaikat. Kaposváron az elmúlt hetekben végigjárták az általános és középiskolákat, felvonultak a kaposvári karneválon, és a farsangi félmaratoni futáson is részt vettek. Kedden az Együd Árpád Kulturális Központban a Zrínyi Általános Iskola diákjait fogadták, arról meséltek, milyen náluk a karnevál.

Gaspard Michault Campana három hónapja van Kaposváron és egy teljes évre érkezett. Videókat mutatott be a nizzai farsangról, amely a középkor óta jelentős ünnep, és ma már egymillió turista érkezik a látványosságra.

– A kezdetben vallásos ünnep mára a szórakozás felé tolódott el – mondta Gaspard. – A karnevál sajátossága, hogy ilyenkor az emberek felszabadultan mindent megtehettek: kifigurázhatták a királyt, a férfiak nőknek, nők férfiaknak öltözhettek és mindenki jelmezt húzott.

Törökországban nincs keresztény farsang, de van egy hagyományos tavaszköszöntő ünnep, tette hozzá Osman Furkan Atakul. Ilyenkor nagy tüzeket gyújtanak a tereken, még az iskolák udvarán is, és azt átugorva vigadnak. A kaposvári diákokkal végül kis csoportokban beszélgettek közösen a témáról nyelvgyakorlás céljából.

A Compass Egyesület, mint ifjúsági szervezet 15 éve fogad külföldi fiatalokat, akik önkéntes munkát végeznek, óvodákat, iskolákat látogatnak, segítenek a Borostyánvirág anyaotthonban, és felhívják az Erasmus plusz projektekre, amelyekkel a magyar fiatalok is vállalkozhatnak külföldi utakra, délutánonként nyelvi klubokat és kulturális foglalkozást tartanak, mondta Szakné Vágner Nikolett projektkoordinátor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában