2020.02.27. 17:30
Mázsaszámra emelik ki a desedai busákat
Körülbelül négy tonnányi busát szedtek ki a Deseda tóból az elmúlt napokban a halászok. A szakemberek több hálót is kifeszítettek a vízre, ezzel naponta ötven-hetven példány is ki tudnak fogni. Az a céljuk, hogy minél kevesebb idegenhonos hal legyen a vízben.
Naponta többször is fordul a halakkal megpakolt csónak a Deseda vizén. A szakemberek a hálóba ragadt kopoltyúsokat kiszedik, ezután beleteszik a csónakba, majd kieveznek a gát melletti elkerített kis öbölbe és egy helyre rakják az összegyűjtött állatokat. Naponta több mázsa halat kell megmozgatniuk a munkásoknak, a busák ugyanis tizenöt és harminc kiló közöttiek.
– Gyakorlatilag folytatjuk a tavalyi halászatot – fogalmazott Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke. – Ez egy invazív faj, amire nincsen szükség a Desedában. Minél több halat tudunk kiszedni a tóból, annál egészségesebb lesz a víz, mert amit ez a halfajta megszűr a vízben, azt vissza is engedi. Ráadásul az ivadék halak elől elfogyasztja a planktonokat is, hiszen lényegesen többet tud megenni, mint egy kis méretű hal.
– A legtöbb busa jó erőben van és egészséges – folytatta Kozári Miklós. – Azt azonban nem tudjuk, hogy mennyi pusztult el és ragadt be az iszapba. Reméljük, hogy kevés ilyennel találkozunk majd. Láttunk azonban két-három olyan halat, amelyek egyensúly vesztve, mint a rossz kötéltáncosok, úgy mozogtak a vízben. Egyet megvizsgáltunk és szerencsére egészséges volt a kopoltyúja, úgyhogy a tavalyihoz hasonló beteg halakat eddig nem találtunk. A kifogott busákat felajánljuk civil szervezeteknek és a Magyar Vöröskeresztnek. Azt gondolom, hogy ez a legjobb, amit tehetünk az állatokkal – tette hozzá a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke.
Tavaly egyébként élő és elpusztult busákból összesen mintegy százharminc tonnát szedtek ki a tóból. A busa fél évszázaddal ezelőtt került bele a Desedába. Az Ázsiában őshonos fajt gazdasági céllal telepítették a tóba. A pontyalakúak rendjébe tartozó busa nagyon egészséges, húsa gazdag omega-3 zsírsavakban, rendszeres fogyasztása pedig csökkenti a vér koleszterinszintjét.